Det hettade till på Eldsjälsgalan

Det gick hett till när flammande engagemang skulle prisas på #Närhetsliv i Boden. Statyetten - en eldslåga - blev symbol för galans inledningen då brandlarmet gick.

Glada eldsjälar var Ivan, Lisbeth och Arnold Nordquist, Skogså IF.

Glada eldsjälar var Ivan, Lisbeth och Arnold Nordquist, Skogså IF.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Bodens kommun2019-11-17 10:31

Hela lokalen fick utrymmas. I minus tolv grader stod en del festkläddda utanför Saga och frös. Mark Levengood, konferencier, tyckte att med en eldslåga som symbol så kunde inte galan startat bättre - än med en brandövning. 

Folkets hus hade begärt att brandlarmet skulle stängas av då man använde rökmaskinen, men varför larmet ändå gick kunde arrangören, Bodens kommun,  inte svara på under kvällen. 

Sammanlaga var 32 personer nominerade,  tio vinnare skulle koras. Nio hade utsetts av juryer (vinnarna och del av motiveringen står att läsa i artikel intill) och en av pristagarna, Eldsjäl 2019, hade röstats fram av folket. 

Prisutdelare var en annan eldsjäl, Britta Jonsson Lindvall. 

– Jag är mycket hedrad att få dela ut det här priset. Det känns rätt att få göra det. Eldsjälar är drivna personer som jobbar oavbrutet för sina intressen. 

Hon citerade en annan person, som sagt att eldsjälar är vilda, vackra och omöjliga att utrota. 

Därefter tog Lisbeth och Arnold Nordquist samt sonen Ivan Nordquist, Skogså IF, under applåder emot sitt pris.

Klanen Nordquist är bokstavligt talat Skogså IF.  Arnold sköter både skidspår och fotbollsplan. Lisbeth är funktionär och har bakat tusentals bullar. Ivan är tränare för herrlaget,  som i år tog sig till division 3-kval. 

Sonen Ivan Nordquist tackade alla som röstat och hans mamma Lisbeth  sade efter utdelningen att det värmde deras hjärtan. 

– Oj, vad det här är stort. Det är fantastiskt att stå här med mina föräldrar. Pappa är hjärtat i Skogså. Han gör allt, sade Ivan.

Arnold Nordquist, som är årsbarn med föreningen, var märkbart rörd efter prisutdelningen. Föreningen startade 1942 och Arnold började spela fotboll  som pojk i började av 50-talet. 

– 1961-62 vann vi serien. Sedan lades den vilande. Vi spelade ett par vänskapsmatcher mot BBK och vann den andra matchen, så de började värva våra spelare. 

Föreningen betyder allt för familjen. 

– Det är livet, sade Lisbeth och berättade att hon varit tränare i knattefotbollen. 

Ivan föddes in i det. Priset ger honom och hans föräldrar energi. De vill att priset ska fortsätta att delas ut. 

– Eldsjälar är så otroligt viktiga. De är guld värda. De driver föreningarna. Det finns många eldsjälar därute, som man vill dela det här med, tillade Ivan Nordquist.

Det är stimulerande att bli uppmärksammad, menar Arnold Nordquist. 

Saga fick utrymmas när brandlarmet gick.
Saga fick utrymmas när brandlarmet gick.
Karta: Skogså
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!