Debatt om kommunens satsning på Kalix IP

"Jag ljög inte, jag sade vad jag trodde var sant, men det var fel av mig att uttala mig i frågan" säger kommunalrådet Tommy Nilsson (S) som gav en felaktig uppgift i kommunfullmäktige.

Tommy Nilsson säger att det var fel av honom att uttala sig om satsningen på Kalix IP.

Tommy Nilsson säger att det var fel av honom att uttala sig om satsningen på Kalix IP.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-10-16 21:22

Den aktuella debatten under kommunfullmäktiges sammanträde handlade om återuppbyggnaden på Kalix IP.

Det var natten mot den 16 januari i år som det kommunägda bandysekretariatet på Kalix IP brann ned till grunden.

Kalix bandys klubbrum och kansli skadades vid samma tillfälle.

Dialog om återuppbyggnad av sekretariatet – med kommunens försäkringsbolag – och återställning av klubbrummet och kansliet – med Kalix bandy och dess försäkringsbolag – lär ha skett under våren.

Förslaget, som blev beslutet, är att kommunfullmäktige skjuter till investeringspengar på 1 850 000 kronor till samhällsbyggnadsnämnden, för köp av klubbrum och kansli av Kalix bandy.

Linus Häggström (M) undrade var siffran 1 850 000 kronor kommer ifrån och kommenterade att värderingen 1 850 000 kronor ger ett kvadratmeterpris på 9 250 kronor, att jämföra med villapriserna i Kalix där snittet lär vara ett kvadratmeterpris på 7 166 kronor. 

Marianne Sandström (SD) undrade också vem som står bakom värderingen på 1 850 000 kronor.

Tommy Nilsson sade bland annat följande:

– Samhällsbyggnadsnämnden har haft en utomstående som gjort värderingen.

Frågan skickades senare vidare till Stig Carlsson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, som sade att han inte kan svaret och erbjöd sig ta reda på det.

När Stig Carlsson kom tillbaka till sammanträdet meddelade han följande:

– Då ska vi bringa lite ordning i debatten. Samhällsbyggnad har inte använt sig av utomstående värderare. Värderingen är utifrån en samlad bedömning utifrån ett antal parametrar och en av dem är hur mycket uppbyggnaden kostar.

(FiK) och (SD) yrkade på återremiss som inte fick gehör, de reserverade sig sedan mot beslutet som blev enligt  ovan.

Återremissen från (FiK) härrörde till påstått formaliafel, för att kommunstyrelsen inte lär kunna ålägga samhällsbyggnadsnämnden saker, återremissen från (SD) härrörde till att de vill ha en utomstående värdering.

I beslutet ingår också att kommunfullmäktige årligen skjuter till 140 000 kronor till fritids- och kulturnämnden, för att finansiera beräknad nettodriftskostnad vid köp av klubbrum och kansli samt att fritids- och kulturförvaltningen tecknar avtal med Kalix bandy om att hyra klubbrum och kansli.

Tommy Nilsson säger efter sammanträdet :

– Jag ljög inte, jag sade vad jag trodde var sant. Samhällsbyggnadsnämnden har haft hand om ärendet och jag var inte tillräckligt insatt i det. Det var fel av mig att uttala mig i frågan.

Så såg det ut efter branden på Kalix IP.
Så såg det ut efter branden på Kalix IP.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!