Dansk banktillsyn granskas av EU

EU:s bankmyndighet EBA har inlett en utredning av hur Danmarks finansinspektion skötte tillsynen av Danske Bank sedan bankens filial i Estland misstänkts för omfattande problem med penningtvätt 2007–2015.

8 oktober 2018 16:39
Vi gör preliminära utfrågningar för att se om det har begåtts brott mot EU-regler, säger EBA-chefen Andrea Enria till EU-parlamentet.

Sedan tidigare utreder myndigheter i Danmark, Estland och USA de misstänkta transaktionerna och bedömare räknar med att det kan sluta med mångmiljardböter för den danska storbanken, som är nummer fem på den svenska bankmarknaden.

Tvättat ryska pengar

Enligt en rapport av oberoende experter, beställd av Danske Bank, ska över 6 000 misstänkta kunder ha använt Danske Banks filial i Tallinn för vad som kan vara penningtvätt under åren 2007—2012. Totalt rör det sig om transaktioner för 200 miljarder euro (2 100 miljarder kronor), varav en stor andel antas handla om penningtvätt.

Internt i banken slogs det redan för snart fem år sedan larm om misstänkt penningtvätt i Danske Banks filial i Tallinn. Det har sedan dess bland annat rapporterats om hur filialen hjälpt kriminella nätverk från Ryssland och personer med koppling till den ryska underrättelsetjänsten att tvätta pengar.

Misstänkta affärer

Det ska även ha gjorts misstänkta affärer med kunder från Ukraina och Azerbajdzjan och det finns uppgifter om att pengar från nordkoreanska vapenaffärer ska ha tvättats med hjälp av filialen.

Över hundra anställda i Danske Bank har fått lämna sina jobb till följd av härvan och banken har enligt besked på en presskonferens i september polisanmält åtta personer och även gjort 42 anmälningar till myndigheter.

Danske Banks vd Thomas Borgen lämnade den 19 september in sin avskedsansökan och han ersattes kort därefter av en tillförordnad vd: bankens Danmarkschef Jesper Nielsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters