Dåliga reor på svensk singeldag

Singeldagen brukar benämnas som världens största shoppingdag, men bland de svenska handlarna har fenomenet inte fått fäste.

Förra året var reorna nästan obefintliga och vissa varor gick till och med upp i pris.

9 november 2019 07:56

Svenskarnas intresse för shoppingdagen bedöms vara växande, men priserna har inte hängt med. Den slutsatsen drar Prisjakt, som i en mätning noterat att prisnedgångarna under förra årets singeldag den 11 november landade på 0,27 procent.

Vi mäter från vad lägsta priset har varit en vanlig dag, i det här fallet fjorton dagar innan. Då är inte prisskillnaden lika stor som när du mäter från ordinarie pris, vilket många butiker gör, säger Oscar Hagman, Prisjakts produkt- och dataanalytiker.

Mätningen visar även att populära produktkategorier som hörlurar, bärbara datorer och möbler till och med gick upp i pris under fjolårets singeldag.

Under den något mer bland svenskarna etablerade Black friday sänktes priserna däremot med över 7 procent.

Inte fått genomslag

Prisjakt räknar med att svenskarnas köpintresse under singeldagen växte med 82 procent mellan 2017 och 2018. Trots det har inte den genomsnittliga prisnedgången hängt med i samma takt.

Anledningen? Den svarta fredagen har fått ett större genomslag i Sverige, och butikerna har satsat mer på den än den stundande singeldagen.

Förra året var svenskarnas intresse för Black friday fyra gånger så stort, enligt Prisjakts beräkningar.

Förhållandevis få butiker aktiverade sig i Singles day förra året – vilket gjorde att marknadspriserna inte påverkades speciellt mycket. Med det sagt fanns det bra deals att göra – men långt ifrån antalet deals som erbjöds under Black friday.

Men det faktum att årets Black friday infaller rekordsent och tätt inpå julhandeln talar för större reor under årets singeldag.

Om det skulle vara så att butiker oroar sig för att den rean smälter ihop för mycket med julhandeln skulle de kunna välja taktiken att satsa mer på Singles day. Men det är spekulationer.

Större reor att vänta?

Butikerna emellan råder en stenhård konkurrens om att komma först med bra erbjudanden.

Ju fler butiker som aktiverar sig i en rea, desto större blir konkurrensen och priserna pressas ned. För konsumenten som tycker om reor kan det vara ett glädjande besked. Konsumtionshets, invänder kanske den mer kritiske.

Vare sig vi gillar det eller inte verkar trenden i alla fall peka åt att vi får längre shoppingdagar – som blir till helger, till och med veckor.

Black friday har blivit Black week, från måndagen innan till måndagen efteråt. Med andra ord är det en hel vecka av låga priser. När det gäller Singles day har vi kunnat se en hel del reklamkampanjer med reor från fredagen, även om själva dagen infaller på måndag.
Fakta: Singeldagen

Singeldagen – på kinesiska guanggun jie och internationellt känd som Singles day – har ett inte helt glasklart ursprung. Men det började på 90-talet, troligen bland studenter, med tanken om en speciell dag då singlar skulle unna sig lite extra.

Själva dagen infaller den 11 november – 11/11 – eftersom de uppradade ettorna anses påminna om ensamma personer. Men numera är det långt ifrån bara singlar som shoppar loss under evenemanget.


Fakta: Håll huvudet kallt – Prisjakts 5 tips

1) Planera vad du ska köpa. Är detta rätt produkt efter att jag jämfört med alternativen? Behöver jag verkligen den här varan? Att göra en bra deal på en produkt du aldrig använder är inte att spara pengar. Dras inte med i reahetsen.

2) Jämför alltid priset. Bara för att det är Singles Day och en produkt marknadsförs med stora rabattsatser betyder det inte att varan är billigast i just den butiken där du är.

3) När behöver du varan? Det kan löna sig att vänta. Att det står en viss procentsats i rabatt från ordinarie pris betyder inte nödvändigtvis att det är speciellt mycket billigare än vad det lägsta priset är en vanlig dag eller vad det kan komma att bli. Sitt lugnt i båten.

4) Titta på prishistoriken. Med hjälp av prishistorik kan du förutspå när på året produkten kommer att vara billigast, exempelvis kan du få en indikation för om det är Singles day eller Black friday som är bäst för dig.

5) Prisbevaka. På detta sätt blir du meddelad när produkten sjunker i pris. Har du din prisbevakning aktiverad även efter köp kan du se över möjligheten att byta tillbaka varan. Det finns även butiker som har prisgaranti, vilket innebär att du inom en viss tid efter köp kan få tillbaka pengar motsvarande prisskillnaden om du hittar varan billigare någon annanstans.

Källa: Prisjakt

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fanny Hällegårdh/TT