C-topparna stöttar besviken AF-personal

Under måndagen rensade personalen upp i arbetsförmedlingens nu stängda kontor i Övertorneå. Samtidigt pratar politiker på toppnivå om att öppna kontor på nytt.

Martin Ådahl (C): "Vår ambition är precis som Eva Nordmark (S) nyligen sa att fler AF-skyltar ska upp och det omgående.

Martin Ådahl (C): "Vår ambition är precis som Eva Nordmark (S) nyligen sa att fler AF-skyltar ska upp och det omgående.

Foto: Herman Öberg

Övertorneå kommun2019-12-02 19:43

Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl var på besök i Övertorneå under måndagen och besökte Utbildning nord som fick sitt nya avtal klart förra veckan. Han var där tillsammans med Alireza Akhondi (C), ledamot i arbetsmarknadsutskottet, och Övertorneås centerpartistiska bidrag i riksdagen, Linda Ylivainio, som dessförinnan träffade personalen från arbetsförmedlingens nedlagda kontor.

De träffades personalen under omständigheter som kan verka förvirrande. För samtidigt som deras kontor har lagts ned – och besked om ytterligare nedläggningar just har kommit – så berättade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i torsdags att regeringen ska skjuta till 900 miljoner för att stärka AF:s lokala närvaro. Hon säger att fler skyltar med arbetsförmedlingens namn på ska upp igen i landet.

Det här är inte Centerpartiet emot. Martin Ådahl (C) har varit en tydlig kritiker mot myndighetens nedskärningar.

– Jag tycker att vi har reagerat starkt ända sedan beskedet kom. Jag gick ju personligen så långt och sa att vi behöver en ny generaldirektör. För problemet är att vi faktiskt inte har ministerstyre i det här landet, utan myndigheterna styr sig själva. Där brukar man inte vara jättedetaljerad, men i år får vi gå in i regleringsbrevet eftersom det här är så problematiskt.

I söndagens framträdande i SVT:s Agenda gav Eva Nordmark (S) egentligen inte något klart besked om man kan starta upp redan stängda kontor igen och hur det hänger ihop med att man fortfarande ska stänga kontor ute i landet.

Martin Ådahl (C):

– Det är på bordet att öppna upp kontoren igen. Vi sitter i förhandlingar med regeringen och liberalerna. Vi vill gärna vara med på att öppna kontor igen, men vi råder inte ensamma över det och kan inte lova att vi lyckas. Det vi kan lova är att vi ska finnas närvarande i kontor i mindre kommuner, om det då är genom privata företag eller i kommunens regi.

– Men det råder ingen tvekan om att C vill behålla lokala närvaron. Inte i vår vildaste fantasi hade vi kunnat föreställa oss att myndigheten skulle trycka på gaspedalen och stänga lokalkontoren så här. Det är tråkigt att behöva gå till regleringsbrevet för att förhindra det till slut, men då får vi väl göra det för det är så pass viktigt, fortsätter Ådahl.

Martin Ådahl (C) och Alireza Akhondi (C)
Martin Ådahl (C) och Alireza Akhondi (C)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!