Bolin tecknar släktens historia över tre gene

Författaren Gunnar Bolin gästade Kontext i Luleå för att berätta om sin debutroman ”"Hovjuvelerarens barn – En berättelse om en släkt i skuggan av tre diktaturer”.

"Jag har överraskats av bilden av min farmor och hennes svala förhållande till sina egna barn, jag minns henne som en varm famn att krypa upp i", säger Gunnar Bolin.

"Jag har överraskats av bilden av min farmor och hennes svala förhållande till sina egna barn, jag minns henne som en varm famn att krypa upp i", säger Gunnar Bolin.

Foto: Jeanette Bergström

Kultur2019-12-05 06:00

Det är en komplex släkthistoria som debutförfattaren Gunnar Bolin, till vardags journalist på Sveriges radios kulturredaktion, tecknar. 

Navet för familjen är villan i Småryd i närheten av Båstad. Den byggdes av ryska tsarens hovjuvelerare Vilhelm Bolin 1903 och det var här som familjen samlades varje sommar. Gunnar Bolin beskriver hur politiken vid den tiden även genomsyrar det privata. 

Nyfikenheten över sin släkts historia fick Gunnar Bolin att fördjupa sig i historien. I familjens gamla sommarvilla hittade han en stor mängd bevarande bilder och brev skrivna av familjemedlemmar och vänner. Han har även gjort sökningar i arkiv och intervjuat äldre släktingar för att bit för bit lägga familjepusslet från början av 1900-talet genom Ryssland, Österrike och Sverige. I skildringen av släkten vävs även det politiska livet in med revolutioner och världskrig.

Gunnar Bolin konstaterar att diktaturen i Österrike var högst närvarande, även om det inte var är lika välkänd som Stalin och Hitler och menar att det finns likheter mellan dagens fascism och den militärdiktatur som förekom i Österrike mellan 1934 och 1938. 

När Gunnar Bolin tecknat sin släkts historia hittar han inga nazister, undantaget den ingifte farbror Hugo, gift med pappa Gerhards moster Hilda. Som 13-åring skickades Gerhard till mostern i Wien där han var inneboende under fem år och dagligen agades av mosterns man Hugo som en slags förklädd uppfostran. 

– Jag har funderat mycket på om pappas föräldrar visste hur han hade det, men han skickades dit för att studera då det inte fanns någon högre utbildning där de bodde

Under arbetets gång finns det några saker som Gunnar Bolin överraskats av. 

– Ja bland annat hur pappa hade det hos Hilda och Hugo. Jag har även överraskats av bilden av min farmor och hennes omvittnat svala förhållande till sina egna barn. Jag själv minns henne som en varm famn att krypa upp i men hon lär inte ha varit så med sina egna barn. 

– Det har också förvånat mig att pappa, som hatade kriget, gick med i en nazistisk organisation för jurister. Men jag har fått det förklarat för mig att eftersom han inte var medlem i partiet så var det förmodligen en kompromiss. Det gällde ju att överleva, konstaterar Gunnar Bolin.      

Gunnar Bolin debuterar som författare och gästade Kontext på tisdagskvällen.
Gunnar Bolin debuterar som författare och gästade Kontext på tisdagskvällen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!