Bolagen som trotsar börsstormen

De är en handfull – börsbolagen som i stormen hållit näsan ovanför vattenytan.

Bactiguard, som tillverkar sjukvårdsutrustning som förhindrar bakterietillväxt, är en klockren vinnare.

29 mars 2020 06:54

Stockholmsbörsen har sedan toppen runt 20 februari tappat över 30 procent. Det gäller alltså det samlade indexet som mäter snittet för alla aktier.

Men det finns de företag som klarat krisen betydligt bättre, vissa riktigt bra. Grovt sett är mat, skog och hälsovård de positiva undantagen.

"Glädjande"

Fram till i torsdags låg enbart fem av runt 300 bolag på Stockholmsbörsens huvudlista på plus sedan 20 februari. Och den överlägset största vinnaren är Bactiguard, plus 38 procent.

Mitt i allt elände är det förstås glädjande, säger vd Cecilia Edström.

Bolaget tillverkar framför allt sjukvårdsutrustning, bland annat katetrar, med ett ytskikt som förhindrar bakterietillväxt, baserat på en svensk uppfinning. Bakterieinfektioner uppträder ofta i spåren av annan vård, exempelvis coronaviruset, och är en inte ovanlig sekundär dödsorsak.

Nu i coronatider har bolaget, med runt 70 anställda, fullt upp, men kunderna har inte alltid tid.

I det korta perspektivet känner vi en viss frustration, sjukhusen har fullt upp med annat, säger Cecilia Edström.

Kan bli sen på bollen

De övriga börsvinnarna i krisen är läkemedelstillverkaren Oasmia Pharmaceutical, plus 16 procent och medicinteknikbolaget Getinge, som bland annat tillverkar nu hett efterfrågade respiratorer. Även Ica håller sig precis ovanför nollstrecket. Livsmedelshandeln är i princip den enda verksamheten som går för fullt mitt i krisen.

Även skogsbolagen Holmen och SCA klarar sig relativt hyfsat, om än något minus. Också Essity, tillverkare av bland annat toalettpapper, har kommit undan väl i börskraschen.

Som investerare tycker jag det är klokt att ha ett par mer defensiva branscher i portföljen, det ger ett lugnare sparande. Det betyder dock inte att man ska stressa i väg och i panik köpa aktier i bolagen direkt, bara utifrån statistik som denna. Risken med att kasta sig från sektor till sektor är att man konstant blir sen på bollen, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.
Fakta: Bolagen mot strömmen

Bolagen som fram till torsdag morgon låg på plus sedan toppen 20 februari, strax innan börskraschen inleddes:

Bactiguard, +38 procent

Icta, +23

Oasmia Pharmaceutical, +16

Ica Gruppen, +1

Swedol, +0,2

Getinge, +0,1

Några andra större, för krisen mindre känsliga, bolag som backat mindre än börsen i övrigt:

Axfood, –7 procent

Essity, –9

SCA, –10

Swedish Match, –12

Holmen B, –12

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!