Bodenbo bygger hundra nya bostäder

Försvaret kan växa och bli större i Boden. Därför satsar Bodenbo på flerbostadshus på Majorsgatan, Sveafältet och Sävast totalt ett hundratal bostäder. " Det finns ett behov av ett bättre boende, framförallt med hiss", säger Bodenbos ordförande Johan Johansson.

Bodenbo har köpt in den förfallna församlingsgården i Sävast som kommer att rivas. Tanken är att ge plats för bostäder på tomtmarken.

Bodenbo har köpt in den förfallna församlingsgården i Sävast som kommer att rivas. Tanken är att ge plats för bostäder på tomtmarken.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-10-24 05:00

2019 var är ett litet förlorat byggår med tanke på osäkerheten med statliga investeringsstödet. Därför sköt Bodenbo upp byggnation av nio lägenheter på Sävastön. Det enda hus som hittills är klart är Brogatan med 32 lägenheter.

– Stödet ska nu införas efter årsskiftet. Tanken är att vi så långt det är möjligt ska använda stödet på kommande byggobjekt.

Han förutsätter att Bodenbos styrelse beslutar bygga 16 lägenheter på Majorsgatan i november. Huset kan då resas under hösten 2020. Kvarteret Nejlikan, vid  Dollarstore planeras bebyggas 2021 med två femvåningshus på marken bakom befintliga hus.Det rör sig om 40-50 lägenheter. 

– Det byggbeslutet tas inte i år. Det blir samma byggnadsprocess som Brogatan.

2022 finns en plan att gå vidare med Sveafältet och/ eller  i Sävast. Byggena sammanfaller med det kommande försvarsbeslutet 2021-2025. På Sveafältet 5 och 7, fanns tidigare fastigheter. Nuvarande detaljplan tillåter sex våningar.

– Här pratar vi om att bygga två hus, med cirka 50-60 lägenheter om jag skulle gissa beroende på lägenhetsstorlek.

I Sävast är det på gång mer byggen. Tanken är att sätta upp tre punkthus på Potatisvägen och Mandelvägen.

– Därför har Bodenbo köpt in Sävast församlingsgård som ska rivas.

Enligt Johan Johansson är all Bodenbos tilltänkta byggnationer kopplat till nya försvarsbeslutet.

– Försvaret kommer troligen att växa i Boden och då kommer det att behövas fler bostäder. Då är ju både Dollarstoreområdet (nejlikan) och Sveafältet intressant för byggen. Bodenbo vill vara ute i tid och ha lite framförhållning.

Bodenbo har ekonomi för att satsa?

– Vår bedömning är att det kommer att gå även om det blir ansträngt. 

Bodenbo verkar vara den enda som satsar på nybyggnation i Boden?

– Hur andra bolag tänker i frågan får du fråga dem om. Bodenbo tycker att det finns en stor efterfrågan på ett bättre boende i Boden med hiss. Vi har också en åldrande befolkning.

Bodenbo har satsat en del på att bygga om till lägenheter i olika lokaler, men även höjt standarden i andra lägenheter sista två åren. 

– Vår uppfattning är att lägenheterna varit lättuthyrda, både våra nyproducerade och dem som vi gjort om, säger vd Johan Johansson.

Bodenbos vd Johan Johansson tror på fler byggnation i Boden.
Bodenbos vd Johan Johansson tror på fler byggnation i Boden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!