KRÖNIKA Förra veckan lanserades ”Reformisterna”, en helt ny S-förening.

Det är prima, spänstig politisk debatt och energi behövs alltid i ett parti. Men kanske var ni några som läste de stora uppslagen i riksmedia och funderade på vad det är för speciellt med en ny partiförening? Särskilt medlemmar i just Socialdemokraterna som gått på möten, startat föreningar och diskuterat politik på sin fritid utan att få en enda notis.

Bara lugn. Här kommer förslag på S-föreningar du kan starta. Det kan leda till intervjuer, medlemmar - och makt.

Artikelbild

| Daniel Suhonen är en av grundarna till S-föreningen Reformisterna.

1. Perssonerna. För sossar som vill ha tillbaka Göran Persson. På medlemsmöten står alltid ”Ordförande Persson” på i bakgrunden. Minns ni den gången han sågade Carl Bildt? Fantastiskt! Sånt görs bara inte längre. Det är möjligt att Göran Persson kan bli partiledare igen, tänker medlemmarna i denna förening, bara stödet blir tillräckligt stort.

En utmaning är att denna förening lätt kan blandas samman med andra vänstergrupper som också talar om ”Den stora ledaren”.

2. Revoltörerna. Låt er inte luras av namnet, det är ingen revolt av Sverige de vill ha. Nej, de vill se en kupp mot uppstudsiga vänstersossar som borde gå med i Vänsterpartiet istället.

Namnet revoltörerna är för att locka till sig nya radikala medlemmar. Sedan påbörjas processen. Vissa kan säkert omvändas, annars vet Revoltörerna i alla fall vilka som ska frysas ut och få som enda politiskt uppdrag att klistra kuvert. Kan bli extra starka i delar av Sverige med mycket skog.

3. Salta Sossar. För alla socialdemokrater som hatar vägsalt. Föreningen har förutsättningar att bli verkligt stor. Snart talas det inte längre om det mäktiga verkställande utskottet i partiet, det är Salta Sossar som styr.

Ett krav för medlemskap bör vara att noga föra anteckningar över skador saltet kan föra med sig, därför krävs en hel del tid. Fotografera rostskador, notera renar som slickar i sig saltet och helst skriva upp vilka tider man tycker att det saltas i onödan.

4. Partisterna. För alla som hatar att knacka dörr, värva, tänka på facebook-sidan och för tionde gången förklara för nya medlemmar att man inte sa ”whats up” utan ”SAP,” den korrekta förkortningen av Partiet. Att kunna mötesteknik är ett krav för medlemskap. För i denna förening är det inget flum.

Man möts i möteslokalen, dricker kaffe, äter en torr bulle, går igenom handlingarna, ingen namnrunda behövs. Så som det ska vara.