Björn bet jägare i huvudet under jakt

En jägare i Rättvik blev biten i huvudet av en björn under premiärjakten.

Händelsen utreds som jaktbrott.

22 augusti 2019 11:53

Det blev en dramatisk start på björnjakten i Dalarna. En jägare i Rättviks kommun bets i huvudet och i överkroppen innan björnen sköts av de andra i jaktlaget.

Enligt de uppgifter jag fått så var mannen allvarligt skadad men det var inte livshotande. Han fördes med ambulans till sjukhus, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen.

Polisen fick information om händelsen tidigt i går morse. Lite senare samma dag anmälde ett annat jaktlag självmant att en fredad hona med unge skjutits. De två händelserna utreds nu som jaktbrott.

Båda förundersökningarna handlar om misstankar om att man brutit mot väsentliga bestämmelser i licensjaktsbesluten, säger Åse Schoultz, miljöåklagare som har ärendena på sitt bord.

Schoultz vill inte gå in på detaljer kring varför händelsen som föregick björnattacken misstänks vara ett jaktbrott, men säger att flera personer från de två olika jaktlagen kommer att bli skäligen misstänkta för brotten.

De tre skjutna björnarna har tagits i beslag och ska transporteras till statens veterinärmedicinska anstalt. Där ska de genomgå en slags obduktion för att reda ut hur de dött och vad som hänt.

Man kommer att undersöka skottvinklar och så vidare, säger Schoultz.

Även i Dorotea i Västerbottens län misstänker polisen ett grovt jaktbrott sedan en björn skjutits, enligt polisen.

Fakta: Björnjakt

Licensjakten på björn får i år bedrivas från den 21 augusti till och med den 15 oktober.

Totalt får 300 björnar fällas, fördelade på följande län:

Värmlands län: 2

Gävleborgs län: 50

Dalarnas län: 48

Västernorrland: 45

Jämtlands län: 100

Västerbottens län: 21

Norrbottens län: 34

Källa: Länsstyrelserna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT