Barnen fick kasta sig in i böckernas värld

Nästan 2000 barn och ungdomar fick chansen att möta författare och illustratörer under Bokfestivalen ung i veckan. Lågstadieeleverna fick träffa Jonna Björnstjerna som är känd för sina läskiga barnböcker.

Elever från lågstadiet fick träffa författern och illustratören Jonna Björnstjerna som gjort böckerna om Den underbara familjen kanin.

Elever från lågstadiet fick träffa författern och illustratören Jonna Björnstjerna som gjort böckerna om Den underbara familjen kanin.

Foto: Maria Unga

Kiruna kommun2019-10-17 16:10

– Stadsflytten är omtalad även i England, talar författaren och illustratören Jonna Björnstjerna om medan alla väntar på bussen med elever från Vittangi som fastnat bakom en husflytt. Hon bor i England till vardags men i veckan fanns hon på plats i Kiruna för att berätta för barnen om sina böcker om den underbara familjen kanin. 

Hon fick idén till böckerna redan 2005. 
- Jag var influerad av Tim Burton och hade redan då en längtan efter att berätta om läskiga saker, säger hon. 
Men det första utkastet blev för mörkt och dystert och behövde en motvikt till det läskiga. Det blev den underbara familjen kanin. 
-Då blev det lätt sedan att låta dem träffa på hemska monster och reagera på det och komma på lösningar och hur man skulle övervinna monstren. De blev nyckeln som låste upp hela berättarlusten. 

För att böckerna, som innehåller, spöken, monster och troll, inte ska bli för läskiga finns det två saker som Jonna Björnstjerna försöker tänka på. 
- Det första är att jag alltid ser till att det slutar lyckligt. Dessutom så är monstren inte onda rakt igenom. Den enda som har varit det i böckerna är Fru skräck, där tycker jag själv att den nästan är på gränsen. 
Vad vill du förmedla till barnen här?
- Det är att uppmuntra barn till att möta sina rädslor och vara modiga och fundera på vad det innebär att vara rädd och att vara modig och ha andra känslor. 

Bokfestivalen Ung pågick under två dagar och är ett samarbete mellan stadsbiblioteket och Hjalmar Lundbohmsskolan. Nästan 2000 barn från förskoleålder till gymnasiet i hela kommunen har blivit inbjudna för att få chansen att träffa författare, illustratörer och sagoberättare. 
- Det känns roligt att kunna erbjuda något utöver det vanliga som sport och friluftsdagar. Litteraturen kan vara en kompis om man känner sig ensam, den kan öppna nya världar, säger Malene Jensen, arrangör från stadsbiblioteket. 

Utöver Jonna Björnstjerna fanns författaren Christina Waldén, Mats Söderlund, Anneli Henriksson, Carina kero Esberg och den populära serietecknaren Anders Skoglind på plats. 
- Litteratur gör världen större. Många vet inte ens vem som skriver alla böcker, här får man se vem som gör böckerna och det kanske skapar läslust och kanske väcker någons skrivlusta, det hade varit häftigt, säger Malene Jensen. 

Jonna Björnstjerna vill uppmuntra barnen till att möta sina rädslor och vara modiga.
Jonna Björnstjerna vill uppmuntra barnen till att möta sina rädslor och vara modiga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!