Avslöjar: Så blir Rosenfeldts Haparanda-serie

I höst får Haparandaborna ett eget blodigt mysterium att lösa. Mordgåtan i gränsstaden får namnet "Vargasommar" och har redan sålts till sex länder.

4 april 2020 15:00

Det har gått drygt ett år sedan Hans Rosenfeldt besökte Haparanda och berättade att hans nästa projekt kommer utspela sig i gränsstaden. Nu kan vi avslöja att den första romanen i serien fått namnet "Vargasommar" och ska finnas i butik den 21 september. 

– Om det är roligt och det går bra rullar det väl på en stund. Jag har precis börjat på tvåan och det blir en serie, det blir ... minst fem skulle jag tro i alla fall. Så länge det är roligt och folk tycker om att läsa om det håller jag väl på, säger Hans Rosenfeldt.

Under arbetet med "Vargasommar" besökte han Haparanda fyra gånger och räknar med att återvända så fort det känns okej att resa efter coronakrisen.

– Vet du vad? Jag gillade att vara där, jag är glad över att jag bestämde mig för att lägga boken i Haparanda. Jag har trivts alldeles fantastiskt bra där uppe måste jag säga, säger han.

 

Deckarna han skrivit med Michael Hjorth har översatts till 34 språk och sålts i över 4 miljoner exemplar, hans "solodebut" är redan förhandssåld till sex länder och läsare över hela världen får snart chansen att läsa om Norrbotten.

– Jag kan inte utge mig för att känna Haparanda efter 10–15 dagar där, men förhoppningsvis känner folk igen sin stad. Både rent geografiskt och i någon slags ton och mentalitet, men det är så klart svårt, då måste jag egentligen ha varit där lite längre.

Huvudkaraktär är polisen Hanna Wester, född i Kalix men boendes i Haparanda efter ett äventyr i Stockholm, som i boken utreder en blodig knarkuppgörelse i Finland efter att rester från en människa hittas i en död varg. Hans Rosenfeldt som ligger bakom succéer som "Bron" och "Marcella" har tidigare sagt att det kan bli tv-serie om polisen Wester, men nu är han inte lika säker.

– Jag har inte hört någonting men jag skulle gissa att det kan hända något när boken kommit ut. Den första boken skulle göra sig väldigt bra som film, men vi får se. Det är inte det primära målet med böcker, om det finns intresse får vi titta på det då, säger han.

Varför skulle det bli en bra film?

– Den är ganska sammanhållen, utspelar sig på en mindre yta under ett kort antal dagar, med bra karaktärer. Den är spännande, framåtdriven och med en lagom dos av action. Historien är ganska kompakt, därför kanske den inte ska dras ut på sex timmar i en tv-serie. Den kanske ska berättas i film, på 1.45, den är ganska rapp.

Hans Rosenfeldt om ...

... Haparanda:

– Jag gillar det måste jag säga. Det är ganska litet ändå, det är hanterbar – en hanterbar stad verkligen.

... Haparandabor:

– Det är jättesvårt och det låter så negativt ... men jag känner att det är ett visst mått av uppgivenhet eller tröghet. Det känns som att det inte händer så mycket, det rullar på och man är ganska nöjd. Det kanske syns lite när man åker omkring ... allt behöver inte vara perfekt, så länge det funkar är det bra. Jag kan ha fel, men det känns lite så.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser