Avhopp till SD väcker ilska i Moderaterna

Moderaternas riksdagsledamot Patrick Reslow hoppar över till Sverigedemokraterna. Det är en missräkning för partiledaren Anna Kinberg Batra i ett redan pressat läge.

M uppmanar Reslow att lämna sin riksdagsplats medan SD jublar.

17 maj 2017 10:37

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Jessica Polfjärd, vill att Reslow lämnar riksdagen efter avhoppet. Han är ju vald för att företräda M, framhåller hon.

Det vore rättvist, ärligt och rakryggat att meddela väljarna och ta konsekvenserna av det och lämna riksdagsplatsen, säger Polfjärd.

M:s ordförande i Skåne, Lars-Ingvar Ljungman, anser att Reslow som valts in på ett Skånemandat för M har en "moralisk skyldighet" att lämna platsen så att en annan moderat kan ta den.

Dålig nyhet

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö vid den borgerliga tankesmedjan Timbro säger att det finns ett symbolvärde i att en riksdagsledamot går över till SD. Och värvningen kan få SD att börja drömma om att denne relativt okände ledamot ska följas av fler. Avhoppet är en prestigeförlust för M-ledaren Anna Kinberg Batra, men inte så mycket mer.

Däremot är det ytterligare en dålig nyhet för partiet i ett läge då man tappar väljare till SD och har svaga opinionssiffror, säger Johansson Heinö.

Det är ovanligt att riksdagsledamöter byter parti mitt i en mandatperiod, men varken Jessica Polfjärd eller Lars-Ingvar Ljungman säger sig vara oroliga för att fler ska följa Reslows exempel.

Öppning för SD

I början av året meddelade Anna Kinberg Batra att hon är beredd att förhandla med SD i enskilda sakfrågor i riksdagen. Men beskedet om ett närmande räcker inte för Patrick Reslow. Han bryter nu med M efter 34 år som medlem, och han har inga planer på att lämna riksdagen. Från och med nu arbetar han för SD:s politik.

Jag hoppas att jag ska kunna företräda de väljare som lämnat M, men som sverigedemokrat, säger Reslow som hävdar att han funderat på att byta till SD ända sedan decemberöverenskommelsen slöts vid jul 2014.

Han anser att Alliansen inte driver någon egentlig opposition mot regeringen.

Väldigt nöjda

SD:s partiledare Jimmie Åkesson och partisekreteraren Richard Jomshof är mycket nöjda med "det stora tillskottet" och hoppas att fler ska komma efter. När SD själva har sparkat ut riksdagsledamöter har SD krävt att reglerna ska ändras så att en ledamot som blivit vilde eller bytt parti måste lämna till någon annan från det parti han eller hon valdes in för. Det kräver de inte nu.

Fakta: Patrik Reslow

Patrik Reslow är 47 år och kommer från Malmö. Han är jurist och statsvetare.

Reslow är ledamot i konstitutionsutskottet och har suttit i riksdagen sedan 2010.

Han har också varit ledamot i justitieutskottet och suppleant i utbildningsutskottet.

Källa: riksdagen.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Davidsson/TT, Lars Larsson/TT