May: Hotnivån höjs till kritisk

Efter terrordådet i Manchester höjer Storbritannien hotnivån från allvarlig till kritisk, meddelar premiärminister Theresa May i ett uttalande. Kritisk är den högsta nivån på en femgradig skala och den innebär att en attack kan vara omedelbart förestående

Tidigare hade polis bekräftat bekräftar att en 22-årig man misstänks ha utfört dådet.

23 maj 2017 00:14
Vi i kan inte utesluta att det finns ett större nätverk bakom den här attacken, säger May när hon sammanbitet gör ett kort uttalande på kvällen efter dådet som hittills krävt 22 människors liv.

59 människor vårdas på sjukhus, varav flera har livshotande skador.

Premiärministern hyllar i anförandet polis, räddningstjänst och sjukvårdspersonal som agerat under attentatet, och berättar samtidigt att militär personal från och med nu kommer att bistå polisen på flera platser i Storbritannien.

Militären kommer att lyda under polisen.

Blodigast sedan 2005

En av dem som förlorade livet när terrorbomben sprängdes var åttaåriga Saffie Rose Rousso, bekräftar hennes skola. Flickan var på konserten tillsammans med sin mamma och syster.

Tanken att någon kan gå på en konsert och inte komma hem skär i hjärtat, säger skolans rektor till nyhetsbyrån Reuters.

Attentatet är det blodigaste i landet sedan bomberna i Londons kollektivtrafik 2005.

Manchesterbon Maria trodde aldrig att det skulle smälla så här i hemstaden.

Det är väldigt chockerande. Jag trodde inte att Manchester skulle bli ett mål för en attack eftersom det inte är London, säger Maria, som inte vill uppge sitt efternamn, med en blomsterbukett i handen.
Att det var så många barn och ungdomar på konserten gör det hela ännu mer chockartat, förklarar hon innan det är dags att lägga ner blommorna vid en av alla minnesplatser som växer fram i staden.

Fångades på övervakningsfilm

Manchesters polischef Ian Hopkins bekräftar i ett uttalande vid ett kort framträdande utanför polishuset att den misstänkte självmordsbombaren är 22-årige Salman Abedi.

Hopkins lade visserligen till brasklappen att identiteten på självmordsbombaren ännu inte är formellt fastställd av rättsläkare.

Ännu är mycket litet känt kring Abedis person eller hans eventuella motiv. Ian Hopkins konstaterar att polisens prioritet nu är att slå fast om självmordsbombaren agerade ensam eller om han var en del av en större grupp.

The Guardian erfar att polisen har tillgång till övervakningsfilmer där Salman Abedi går in på Manchester Arena, bärande på en väska som tros ha innehållit en hembyggd bomb.

Bara någon timme efter dådet började filmer från IS att spridas på nätet, där man skryter om blodbadet. Senare bekräftade IS propagandakanal al-Amaq att terrorrörelsen tar på sig dådet.

Enligt al-Amaq, som citeras av flera nyhetsbyråer, ska bomben ha placerats ut på arenan i förväg – vilket går på tvärs med polisens spår om att Salman Abedi utförde terrorsprängningen.

Flera säkerhetsexperter ifrågasätter också uppgifterna från IS.

Polisen har gripit en 23-årig man, rapporterar BBC North West. Det är det första kända gripandet i utredningen, men vad han misstänks ha för roll i dådet är inte känt. Under dagen har polisen också genomfört flera husrannsakningar.

"Bara unga tjejer"

Ljuset hade precis tänts i arenan efter Ariana Grandes sista extranummer när kraftiga explosioner hördes.

Det var ju nästan bara unga tjejer med sina föräldrar där. Det var helt fruktansvärt att se alla springa ut i panik. Vakterna stod helt apatiska och visste inte vad de skulle göra, säger Jan Morten Haukefær, som var på konserten tillsammans med sin dotter, till Verdens Gang.

Polisen uppmanar allmänheten att hålla sig borta från området så länge utredningen pågår och vill att besökarna lämnar in filmer och bilder från händelsen.

TT:s utsände rapporterar att stämningen i centrala Manchester är dämpad, och att många ägnar en stund åt eftertanke vid den stora avspärrningen på gatan som leder till arenan.

Att höra om detta var så tragiskt och sorgligt. Men samtidigt är det inte något som överraskar. En ensam persons dåd är något som vi tyvärr börjat bli vana vid nu, säger Manchesterbon Anna Maretta-Stark.

Det finns inga uppgifter om att svenskar dödats eller skadats, enligt UD.

Fakta: Femgradig brittisk skala för hotnivåer

Låg – en attack är osannolik

Måttlig – en attack är möjlig men inte trolig

Västentlig – en attack är mycket möjlig

Allvarlig – en attack är mycket trolig

Kritisk – en attack kan vara omedelbart förestående

Källa: Brittiska regeringens hemsida


Fakta: Terrordåd i Europa

April 2017: En man kör in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och kraschar därefter in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödas. Tre avled på Drottninggatan och två på sjukhus.

December 2016. Tolv personer dödas när en lastbil ränner in i folkmassan på en julmarknad i Tysklands huvudstad Berlin. Gärningsmannen skjuts senare ihjäl av italiensk polis.

Juli 2016: 84 människor mister livet när en lastbil kör rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice i Frankrike. IS tar på sig dådet.

Mars 2016: 32 personer dödas, bland dem två svenskar, i två attacker i Belgiens huvudstad Bryssel. Dessutom skadades omkring 300 människor av attentatsmännen som slår till dels på flygplatsen, dels i tunnelbanan.

November 2015: Beväpnade IS-jihadister går till attack vid en fotbollsarena, flera kaféer och en konsertlokal i Paris. 130 människor mördas i de samordnade attackerna – de dödligaste i sitt slag i fransk historia.


Fakta: Terrordåd på stor arena

Dådet inträffade klockan 22.33 på måndagskvällen när en konsert med den amerikanska artisten Ariana Grande precis hade avslutats på inomhusarenan i Manchester, som rymmer 21 000 människor.

Explosionen rapporteras ha inträffat vid eller i anslutning till arenans entré när konsertbesökarna var på väg ut. Vittnen berättar om en eller två kraftiga smällar.

Många av konsertbesökarna var barn och ungdomar.


Fakta: Tidigare dåd i Storbritannien

2017, 22 mars: Fem människor dödas och över 50 skadas när 52-årige britten Khalid Masood kör på ett stort antal människor på Westminster Bridge i London.

2016, 16 juni: Den brittiske parlamentsledamoten och Labourpolitikern Jo Cox skjuts till döds av högerextremisten Thomas Mair. Han döms senare till livstids fängelse.

2013, 22 maj: Soldaten Lee Rigby huggs ihjäl av två män nära en arméförläggning i London. Vittnen säger att männen uppmanade dem att filma och skrek "Allahu akbar" (Gud är större).

2009, mars: Två soldater skjuts till döds utanför en arméförläggning i Nordirland när de går ut för att ta emot en pizzaleverans. Real IRA, en utbrytargrupp från den numera icke krigförande Irländska republikanska armén, tar på sig attacken. Två dagar senare skjuts en polis ihjäl av en annan utbrytargrupp. Dåden väcker farhågor om att våldet återigen är på väg att blossa upp i Nordirland.

2005, 7 juli: Fyra brittiska självmordsbombare, inspirerade av al-Qaida, utför attacker mot tunnelbanetåg och bussar i London. Över 50 människor dödas, fler än 700 skadas.

Källa: AFP

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Samuelsson/TT, John Alexander Sahlin/TT, Daniel Alsén/TT