Upp till kamp emot kvalen, sista striden det är ...

Det är svårt att se en flirt med de högerkonservativa krafterna som ett liberalt framgångsrecept.

"Det är svårt att se en flirt med de högerkonservativa krafterna som ett liberalt framgångsrecept.", konstaterar NSD:s Olov Abrahamsson.

"Det är svårt att se en flirt med de högerkonservativa krafterna som ett liberalt framgångsrecept.", konstaterar NSD:s Olov Abrahamsson.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledare2021-03-09 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Upp till kamp emot kvalen,
sista striden det är ...

Det är inte troligt att Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni går omkring och gnolar på gamla arbetarrörelsesånger. Men det är något ödesmättat över den strid som hon nu utkämpar inom sitt parti. 

Det kan verkligen bli både hennes och partiets sista strid

Hennes linje – att fjärma sig från samarbetet med Socialdemokraterna och närma sig högeralliansen M/KD – vann stöd i både partistyrelsen och riksdagsgruppen. Men majoriteten var knapp – 13-10 respektive 11-8.

Det betyder att det är en splittrad partiledning som nu lägger fram sitt förslag till partirådet, som ska fatta beslut om Liberalernas vägval 28 mars. 

Liberala tungviktare som regionrådet Anna Starbrink och gruppledaren Jan Jönsson, Stockholm, ifrågasätter Sabunilinjen öppet och varnar för att släppa fram en regeringsbildning som är beroende av Sverigedemokraternas stöd.

"Liberalerna måste ta striden mot nationalpopulister, inte öppna för samarbete med liberalismens främsta fiender", markerade Starbrink samtidigt som Nyamko Sabuni höll sitt tal.

Även på en rad liberala ledarsidor får Sabuni kritik. Sofia Nerbrand i Kristiansbladet varnar för att många liberala väljare kommer att söka sig bort från Sabunis parti.

"De som anser att värdegrund och människosyn är mer avgörande än samsyn i en del sakfrågor kommer med stor sannolikhet istället att rösta på Centerpartiet", framhåller Nerbrand.

"Om inte partirådet 28 mars ändrar den nuvarande positionen till något väsentligt annorlunda, kommer Liberalerna gå in i valrörelsen 2022 som en antiliberal släpvagn till Kristerssons regeringsprojekt och med delar av partiorganisationen ur funktion", skriver Alex Voronov i Eskilstuna-Kuriren.

Det är liberala röster som nu kommer att göra allt vad de kan för att partirådet ska fatta ett annat beslut.

Det är möjligt att Sabuni och hennes anhängare ändå kommer att vinna fajten. Men det är en seger som i så fall kommer att lämna en mycket bitter eftersmak. En stor del av partiets traditionella väljare och aktivister kommer att vara besvikna, vilket inte är det bästa utgångsläget inför valåret 2022.

Sabunis förhoppning är naturligtvis att en ny linje i regeringsfrågan ska lyfta partiet. Men det är svårt att se en flirt med de högerkonservativa som ett liberalt framgångsrecept.

Minns valet 2018. För första gången i ett riksdagsval sedan 2002 noterade Liberalerna en liten men ändock valframgång.

Antagligen var det Jan Björklunds rakryggade och skarpa ställningstagande mot Sverigedemokraterna som gav utdelning. Det är svårt att tro att Sabunis mer oklara linje kommer att mötas av samma respekt.