Tränarfrågan i Luleåklubbarna

Maggie Lucas och Robin Sandberg

Maggie Lucas och Robin Sandberg

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Blogg2021-05-14 10:34

Läget är superintressant i Luleå Basket och BC Luleå inför kommande även om förutsättningarna ser lite olika ut. 

Men en sak förenar i alla fall. Båda klubbarna står i dag utan kontrakterad huvudtränare och hur valet blir där kommer staka ut mycket av riktningen framåt.


För Luleå Basket finns det egentligen inte så mycket att oroa sig över - förutom att klubben står utan huvudsponsor. Men Luleå är ändå så mycket längre fram i allt möjligt än övriga klubbar och har vunnit sju av de åtta senaste gulden. Med ett sådant facit är det svårt att se mästarklubben inte ge tränaren Robin Sandberg nytt förtroende. Det är känslan och jag skulle bli oerhört förvånad om inte så blir fallet.


Nej, den stora utmaningen blir att få som många som möjligt i den etablerade svenska spelarstommen att stanna kvar. Matilda Ek är med allra största sannolikhet på väg till college och det surras i mina öron att den belgiska före detta landslagsspelaren Julie Vanloo gärna återvänder, i så fall en rak ersättare till Ekh. Uppgifter säger också att guldhjälten Maggie Lucas kan se sig själv spela i Luleålinnet en säsong till.

BC Luleå, då?

Där är det inte lika sportsligt spetsigt. Sedan 2012 har den åttafaldiga mästaren åkt ut i kvartsfinal fem gånger. Två av de tre senaste åren för att vara extra petig. Med den kravbild som ska finnas på BC Luleå är det givetvis inte godkänt någonstans.

Den senaste säsongen skars spelarbudgeten ned med runt en miljon och då blev det som det blev med tre meningslösa importspelare och ett rörigt samt guardtungt lagbygge. Men pengafrågan är ingen ursäkt: Alla klubbar i ligan höll extra hårt i kosingen den här coronavintern – utom Jämtland som gick motsatt väg och storsatsade.


Nu är det läge för BC Luleå att sätta ned foten, ta upp jakten med de klubbar som gör upp om guldet och leder utvecklingen i Sverige. Sommarens spelarvärvningar, scouting samt sponsorarbete kommer bli oerhört viktigt, det känns nästan som ödesmånader men är kanske att ta i en aning för mycket.


Frågan är då om tränaren Peter Öqvist är mannen att mannen att leda BC in i framtiden efter sju år i klubben med varierade resultat? Skulle jag göra en kvalificerad gissning i dag kommer tränarveteranen att få förlängt förtroende och ingen kan väl säga att det är fel. Öqvist är rutinerad, passionerad och kunnig. Men kanske också en aning envis i sin tro på den spelfilosofi han brinner för.

Men tränarfrågan bör lösas snabbt. Varje minut kommer bli dyrbar i ett lagbygge som den här gången måste bli klockrent. Kvartsfinaluttåg är alla less på nu.

 Peter Öqvist
Peter Öqvist