Tidningsbudens dag

Tidningsbudens dag är en högtidsdag som instiftades i USA av News Media Alliance och infaller i år den 10 oktober.

Tidningsbuden spelar en viktig roll även i det moderna samhället.

Tidningsbuden spelar en viktig roll även i det moderna samhället.

Foto: Robin Haldert/TT

Blogg2020-10-10 08:01

Det finns goda skäl att hylla dem som varje natt ser till att vi får tidningen i brevlådan. 

Tidningsbuden börjar sitt arbete mitt i natten när de flesta av oss ligger i djup sömn i varma sängar. 

De ska leverera tidningarna till abonnenterna före utsatt tid, oavsett väder och väglag, oberoende av om tidningen är tjock eller tunn. Tidningen ska fram – även om det är snöstorm, ishalka, 30 grader kallt eller regnar småspik.

Ibland utsätts tidningsbuden också för mycket trista saker när de är ute på sina nattliga rundor. 2 oktober rapporterade tidningen Transportarbetaren om ett tidningsbud som rånades på sin bil vid Tjärna Ängar i Borlänge. 19 maj skrev samma tidning om ett bud som blivit påhoppat och rånat i Stockholm.  

Det är givetvis mycket allvarligt och något som kräver diskussioner om arbetsmiljön mellan fack och arbetsgivare – framför allt när det gäller distributionen i vissa särskilt utsatta bostadsområden. 

Tidningsbuden ska inte behöva känna oro och otrygghet när de utför sitt arbete. Det är en yrkesgrupp som alltjämt är viktig för att sprida det fria ordet i det svenska samhället.

En växande skara svenskar läser numera tidningen på nätet. Men fortfarande är papperstidningen en självklar del av vardagen och rutinerna i många svenska hushåll. 

Många läsare vittnar alltjämt om hur viktigt det är att kunna läsa sin NSD i lugn och ro till morgonkaffet och frukostägget – och då gäller det att tidningsdistributionen funkar även i 2020-talets Sverige.