Sportlovsextra: Aktiviteterna som är öppna i Luleå

Coronapandemin gör att sportlovet i Luleå i år blir annorlunda. Vi har sammanställt listan över vilka populära aktiviteter som är öppna och stängda.

Luleå 5 mars 2021 05:00

Allt är inte stängt. 

Med hjälp av skärpta råd och restriktioner kan en del populära barn- och ungdomsaktiviteter hålla igång när skolorna i Luleå kommun stänger för sportlov.

Populära samlingsplatser som Leos lekland och 360 Trampoline center håller öppet. Medan populära anläggningar som badhusen, Norrbottens museum och Teknikens Hus är igenbommade för besök.

Inne i Luleå centrum har mötesplatsen Navet precis återöppnat, precis som flera andra fritidsgårdar i kommunen.

– På grund av restriktionerna har vi inga speciella sportlovsaktiviteter. Det är svårt när vi måste hålla distans och bara är 15 personer åt gången i lokalen, säger Robin Lindquist, verksamhetsledare Navet.

Hösten 2019 öppnade Navet i postens gamla lokaler i kvarteret Råttan. Strax därefter kom coronapandemin som höll mötesplatsen stängd mellan mars och september. För drygt två veckor sedan öppnade Navet igen efter att ha varit stängt sedan november.

– Det känns kul att vi kan hålla öppet även om vi har väldigt mycket begränsningar, säger Lindquist.

– Det är tråkigt att inte kunna bedriva en verksamhet som inte är fullt igång. Man kan minst sagt säga att Navet har haft ett tufft förstaår. Man är sugen på att visa fullt ut vad Navet är och handlar om – men vi får vänta lite till. 

Sportaktiviteter går också att utöva. Sporthallar, bowling och skatepark är alla stängda – men utomhus finns isytor, skidbackar och längdspår som är öppna för allmänheten.

Nedan hittar en sammanställning över vilka aktiviteter som håller öppet och inte under sportlovet i Luleå 2021.

Sportlov 2021

360 Trampoline center

Har öppet måndag–lördag (10–16) och söndag (12–16).

Badhus

Pontusbadet, Gammelstads badhus och Råneå badhus är alla stängda för allmänheten. Endast föreningsträning för barn och unga är tillåten.

Bowling

O´Learys bowling är för tillfället stängt för allmänheten.

Cape wild

Vilddjursparken i Norra Gäddvik har öppet för bokade besök och jobbar mest med mindre grupper. 

Fiske

Lördagen den 13 mars (10–14) anordnar Sportfiskarna pimpelfiske i Södra hamn. Aktiviteten är gratis och till för alla barn och ungdomar upp till 19 år. Föranmälan krävs, fiskeutrustning finns att låna.

Grillplatser

I Luleå kommun finns det mängder av grillplatser som alltid är öppna. Vi har exempelvis betygsatt tio av dessa i ett stort test som går att hitta på vår hemsida under rubriken: Tio grillplatser i Luleå i stort test.

Hägnan

Stängt inne – men öppet ute. Har skottat upp snöberg att åka på. Lånar ut stjärtlappar, snurrkälke, kälkar, sparkar och tandemskidor. Har även eldstäder intill.

Isytor

Isbanan i centrum är åkbar. I kommunen finns ytterligare 59 isytor. De flesta är öppna för allmänheten. Undantagen är ishallarna och i vissa fall rinkarna som kan bokas av klubbar. Läs mer om alla ytor på vår hemsida under rubriken: Så hittar du kommunens 59 (!) isytor.

Leos lekland

Leos lekland har öppet 9–19 under alla lovdagar. För att ha en garanterad plats, i dessa tider med restriktioner, kan besökaren köpa biljett via leklandets hemsida senast dagen innan besöket. Det går även att köpa biljett på plats via sin mobiltelefon. Leos har ett maxtak på en person per tio kvadratmeter.

Kulturens Hus

Håller konsthallens ateljé och bibliotekets skaparyta stängda för kreativa sportlovsaktiviteter. I stället bjuder Konsthallen på inspiration till skapande hemma, via filmer som läggs ut på Kulturens hus hemsida från och med måndagen den 8 mars.

Mötesplats Navet

Har öppet tisdag–torsdag (15–20) och fredagar (14–20). Navet har öppen verksamhet för alla som går i gymnasiet och är födda 2002 eller senare. Dock är maxantalet 15 besökare i lokalen samtidigt. För de som är födda 2001 och tidigare har Navet digitala aktiviteter via plattformar som Instagram, Snapchat och Discord. 

Flera av kommunens fritidsgårdar har öppet med restriktioner. Kolla in kommunens hemsida för senaste informationen.

Norrbottens museum

På grund av coronapandemin är museet stängt tills vidare.

Skidspår

I kommunen finns 16 längdskidspår som är öppna. Antnäs, Avan, Bergnäset, Brändön, F 21, Gläntan (Ersnäs), Hällbacken, Kyrkbyn (Mattisberget), Måttsund, Niemisel, Ormberget, Rutvik, Råneå, Smedsbyn, Sunderbyn och Vitå.

Steelpark

På grund av Covid-19 och Folkhälsomyndighetens skärpta råd är hallen på Örnäset tills vidare stängd för allmänheten.

Teknikens hus

På grund av Covid-19 och Folkhälsomyndighetens skärpta råd är Teknikens hus utställningar och butik stängda tills vidare. Endast restaurangen är öppen för lunchgäster måndag–fredag (11–13).

Upzone

Höghöjdsbanan vid First Camps område är stängt och planerar att öppna igen först den 1 april.

Utförsåkning

Luleås tre slalombackar har öppet. Måttsundsbacken kör 10–16 samtliga lovdagar samt även kvällsöppet 18–21 måndag–torsdag. Ormberget kör 10–16 under samtliga lovdagar medan Råneåkölen håller backen öppen den 5 mars (18–21), 6–7 mars (11–15), 10 mars (12–16) och 12 mars (10–14). 

Lov i Luleå i vår

Sportlov: 8–12 mars (vecka 10).

Påsklov: 1–9 april (vecka 14).

Lovdag: 14 maj (vecka 19).

Lovdag: 31 maj (vecka 22).

Skolavslutning: 11 juni (vecka 23).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Profilbild Simon JakobssonSimon Jakobsson
Ämnen du kan följa
Läs mer!
Luleå

Anders Nystedts råd om sommarresan: "Det borde gå"

Luleå

Blött men körbart på lederna ut i skärgården

Luleå

Inga isvägar till skärgården i påsk

Luleå

Då ska Norwegian flyga från Norrbotten igen

Luleå

Luleåpar vann högsta vinsten på triss i tv: "Så glada att snön smälter"

Visa fler