Rymdministern besöker Esrange

Under onsdagen beger sig forskningsminister Matilda Ernkrans (S) till Kiruna för att besöka rymdbasen Esrange.

Rymdbasen Esrange är en nationell tillgång.

Rymdbasen Esrange är en nationell tillgång.

Foto: Esrange

Blogg2020-10-14 08:01

På ministerns dagordning står en presskonferens med bland andra Stefan Gardefjord, vd för Rymdbolaget SSC, och Lennart Poromaa, platschef för Esrange.

Det känns som att det kan vara på gång en ny stor investering för att utveckla verksamheten vid Esrange. I en ledare 24 juni skrev jag om regeringens rymdpolitik och tankar på att ge Esrange kapacitet att skicka upp små satelliter i omloppsbana. 

Kanske är regeringen och Ernkrans nu på väg att konkretisera dessa idéer.

Det vore i så fall mycket glädjande för regionen men också för hela Sverige. Det är av värde för oss alla om innovations- och forskningsförmågan vid Esrange ligger i internationell framkant. Det ger både jobb och stärkt konkurrenskraft för Sverige. 

Som jag skrev i ledaren 24 juni finns ett växande behov av rymdverksamhet i världen och Europa. Företag och allmänhet behöver satelliter för väderprognoser, kommunikationer och navigering. Forskning baserad på satellitdata om tillståndet på jorden, i haven och i atmosfären blir allt viktigare för att förstå och hantera de globala miljö- och klimatutmaningarna.

En satsning på Esrange är således något som ligger helt rätt i tiden.