Råneåprofilens ilska mot förstörda stenläggningen

Entrén med skiffer framför Medborgarhuset i Råneå har rivits. I stället har skiffer och natursten ersatts med svart asfalt.

Anders Öqvist bor bara ett stenkast från Råneå medborgarhus. Han har ritat, byggt och renoverat ett stort antal byggnader och han beskriver ingreppet utanför medborgarhuset som ett klavertramp.

Anders Öqvist bor bara ett stenkast från Råneå medborgarhus. Han har ritat, byggt och renoverat ett stort antal byggnader och han beskriver ingreppet utanför medborgarhuset som ett klavertramp.

Foto: Joakim Nordlund

Råneå2020-10-18 18:17

I det före detta kommunhuset som ligger mitt emot Råneå kyrka har bland annat Medborgarkontoret, Råneå taxi, biblioteket och hemtjänsten sina lokaler. 

För cirka en vecka sedan rev Luleå kommun upp den cirka 70 kvadratmeter stora platån av naturskiffer som låg framför byggnaden. Entrén som avslutades med stenlagda trappsteg ner mot trottoaren har nu istället ersatts av svart asfalt. 

undefined
Här är en arkivbild från Raan.nu på Råneå medborgarhus.

Anders Öqvist som bor bara en bit bort trodde inte sina ögon när han såg ingreppet. 

– Min reflektion när jag såg maskinerna var ju att man skulle renovera det. Efter helgen som var fick jag se det här och tänkte jamen det kan inte vara sant, säger han. 

Han ser på det oljegrusliknande material som ligger där som en slät sluttande yta. Sedan blir han tyst för en stund: 

– Genom entrén som var fortsatte ju huset och välkomnade besökare ända ut mot trottoaren. Och nu har man helt enkelt puttat bort det med den här grejen. Hur kan man bara göra så här på ett fint gammalt funkishus, säger han.

Anders Öqvist är delägare i Lindströms golv och bygg som i dag är den i särklass största privata fastighetsägaren i Råneå.

undefined
Det här är det gamla tingshuset i Råneå. En byggnad som uppfördes under 30-talet men som nu har en gul tegelfasad. Där finns nu i dag biblioteket.

Han har tillsammans med sin kompanjon Lars Lindström bland annat köpt och byggt om träbyggnader som gamla EFS-kyrkan, gamla apoteket och före detta Hanssons kafé. Alla är exempel på byggnader som har renoverats med varsamma händer. 

– Drivkraften är ju att man vill skapa och göra något som är vackert för alla och inte bara för en själv, säger han. 

Han får sedan fråga hur han själv hade velat göra samma jobb: 

– När man har renoverat ska det inte synas att man har varit där. Det är ju det som är grejen. Det här är ju en näst intill ikonisk byggnad. 

undefined
En vybild där Råneå medborgarhus kan ses till vänster i bild.

Samtidigt har man tidigare lagt vikt om att behålla byggnadens karaktär. När Medborgarkontoret uppstod 1996 lät man bland annat återskapa gamla och tidstypiska ekportar istället för att sätta dit dörrar i aluminium. 

–  Det var också diskussioner om hur trapporna skulle ändra och sånt, allt för att man inte fick skulle förstöra, säger han. 

Han blir beklämd när han nu ser vad som har gjorts. 

–  Det är bra att man renoverar men man måste ju ändå veta vad man gör, tycker jag. Det här var ju genomtänkt. Det är ju en arkitekt som har ritat det här. Jag kan inte drömma om att det är gjort för att snöröjningen ska bli enklare. Då finns det ingen räddning för det här om jag säger så.

Den som till exempel besöker Råneå bibliotek får nu nöja sig med svart asfalt istället för naturskiffer.
Den som till exempel besöker Råneå bibliotek får nu nöja sig med svart asfalt istället för naturskiffer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!