Pappers fyller 100 år

Skogsindustrin har en central roll även i bygget av framtidens samhälle.

Pappersindustriarbetarförbundet har ungefär 13 500 medlemmar.

Pappersindustriarbetarförbundet har ungefär 13 500 medlemmar.

Foto:

Blogg2020-09-15 10:24

Pappersindustriarbetarförbundet fyller 100 år. Det uppmärksammas i en smällfet jubileumsbilaga i tidningen Dagens Arbete. Den rymmer fina bilder från arbetslivets vardag hos SCA i Munksund, Korsnäs Billerud i Karlsborg, Smurfit Kappa i Piteå och andra pappersbruk i vårt avlånga land. 

"Antalet pappersbruk och medlemmar i fackförbundet har visserligen minskat, men sällan har pappersindustrin känts så framtidsinriktad som idag", skriver chefredaktören Helle Klein i jubileumsbilagan.

Helt riktigt påpekar hon att näringen "kan bli själva motorn i den gröna omställningen".

Det är en uppfattning som delas även av branschorganisationen Skogsindustrierna. På sin hemsida skriver Skogsindustrierna om värdet av bioekonomi och av att byta ut produkter som baseras på fossila råvaror, som kol och olja, mot produkter som är tillverkade av förnybar råvara, som skog.

Skogsråvaran kan helt enkelt få ökad betydelse inom fler produktkategorier än hittills. Det kan handla om förnybar energi men också om industritextilier och ersättning av olja i plaster och kemikalier.

Historiskt har skogen haft en enorm betydelse för jobb, ekonomi och välfärd i Sverige. Exportvärdet 2019 var fortfarande enorma 149,6 miljarder kr.  Nu kan denna gamla basnäring även bli en av nycklarna i arbetet för ett mer hållbart samhälle och för att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. 

Den svenska skogsindustrin är allt annat än "basically gone". Det kommer att finnas människor som arbetar med att förädla och utveckla skogsråvaran även om det sker i andra former och på andra sätt än tidigare.