Polisen slutar söka efter försvunne Mikael

Mikael Simonsson, 45, är fortfarande försvunnen. Polisen har avslutat sitt eftersök. Missing People Norrbotten ska söka efter Mikael andra helgen i oktober. Det blir deras resursmässigt största sökinsats genom tiderna.

Lördagen den 11 juli klockan 22.30 var sista livstecknet från Mikael Simonsson, som befann sig i familjens stuga i Notsel.

Lördagen den 11 juli klockan 22.30 var sista livstecknet från Mikael Simonsson, som befann sig i familjens stuga i Notsel.

Foto: privat

Boden2020-09-24 13:50

Lördagen 11 juli klockan 22.30 var sista livstecknet från Mikael Simonsson, som befann sig i familjens stuga i Notsel. 

Det var de anhöriga som slog larm och polisen inledde en förundersökning, som rubricerades som misstänkt människorov.

Anhöriga, polisen och Missing people har sökt efter Mikael Simonsson sedan han försvann, dock utan resultat. Polisen har nu avslutat sitt eftersöksarbete.

– Systematiskt har vi sökt igenom de eftersöksplatser, som vi hade för avsikt att söka av, säger Patrik Hellberg, ställföreträdande lokalpolisområdeschef i Luleå-Boden.

De använder sökmetoden EFP,  efterforskning försvunnen person. 

– Då gör man en profilering av individen och utifrån det bestämmer man sökområdets storlek. Man tittar också på terrängen, som har stor betydelse. Tung terräng ger ett mindre sökområde än lätt terräng, förklarar Patrik Hellberg.

Under den här tiden har det även kommit in en rad tips till polisen.

– Då har vi även sökt i de områden där tipsen har uppstått, så det är inte bara på den här platsen (i Notsel reds. anm.) som vi sökt.

Polisen har använt helikopter, värmekamera och hundar i sina ansträngningar att hitta Mikael Simonsson. Nu har de inga eftersöksplatser kvar att söka av.

Vad händer med förundersökning, blir den vilande eller lägger ni ned den?

– Med tiden om det inte kommer någonting som tyder på ett brott eller vi inte kommer vidare då fattar förundersökningsledaren beslut om att lägga ned förundersökningen, men givetvis med möjligheten att öppna den igen, svarar Patrik Hellberg.

Har ni hittills fått några indikationer att det begåtts ett brott?

– Nej, vi har ingenting i nuläget mer än att personen är borta och inte återfunnen. Man måste komma ihåg att misstankegraden för att inleda en förundersökning är väldigt låg. ”Anledning att anta” är de ord man använder rent juridiskt. 

Missing people har också sökt efter Mikael Simonsson med hjälp av frivilliga och anhöriga. De har även använt drönare.

– Vi har kontakt med dem och har en dialog med dem. De ska ha en sökinsats i början av oktober och göra en kraftinsats inför vintern. Vi hoppas att de ska få ihop mycket folk, säger Patrik Hellberg.

Insatsen i Notsel/Harads kommer att pågå hela helgen den 10-11 oktober och innefattar flera olika resurser.

Missing People ska genomföra en stor insats för att hitta Mikael Simonsson.
Missing People ska genomföra en stor insats för att hitta Mikael Simonsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!