Mammografibussarna har räddat liv

Risken är att många kvinnor väljer att inte undersöka sig.

"Det finns skäl att noga följa och utvärdera konsekvenserna av mammografibeslutet i Region Norrbotten", skriver NSD:s Olov Abrahamsson.

"Det finns skäl att noga följa och utvärdera konsekvenserna av mammografibeslutet i Region Norrbotten", skriver NSD:s Olov Abrahamsson.

Foto: TT/NSD Bildarkiv

Ledarkrönika2021-03-18 19:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är intressant att studera hur Moderaternas politik i Region Norrbotten förändras.

Under förra mandatperioden var partiet stenhårda motståndare till att ersätta mammografibussarna, som åker runt i länet, med fast screening vid sjukhusen. Men nu har partiet gjort en kovändning. 

Som regionråd genomför Linda Frohm (M) samma sak som partiet tidigare kritiserat.

Planen för henne och regionen är att genomföra en "omstrukturering av mammografiverksamheten i länet genom att ersätta mammografivagnar med fasta enheter på respektive sjukhus".

Hur det kommer att påverka kvaliteten i bröstcancervården i Norrbotten är för tidigt att säga. Regionledningen menar dock att beslutet inte ska ses som en försämring.

"Det här handlar inte om att spara. Det handlar om bättre kvalitet. Vi får avancerad 3D och ultraljudsteknik och fler enheter", säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson till NSD 26 februari.

Enligt regionstyrelsens beslut ska det också finnas kvar en mammografibuss i regionen. Men hur mycket och för vilka orter den ska användas är oklart. 

Klart är dock att många kvinnor nu kommer att få en längre resväg för mammografiundersökningarna. 

Tekniken och arbetsmiljön för berörd personal kommer säkert att bli bättre vid de fasta enheterna vid sjukhusen. Men risken är att de långa resvägarna från orter som Jokkmokk, Överkalix, Pajala, Arjeplog och Arvidsjaur avskräcker och gör att många kvinnor väljer att inte undersöka sig.

"Tandläkarna försvinner och tvingar oss att resa och nu ska vi börja ta oss till Gällivare eller Sunderbyn för mammografi. Det blir att ta ledigt en hel dag, vilket kommer att få effekten att vi helt enkelt inte åker", säger Maria Lindqvist Burman, en av många medborgare i Jokkmokk som är kritiska till beslutet.

Det är farhågor som inte är utan betydelse. Tillgången till mammografibussarna har medverkat till att ge Norrbotten en vård av hög klass.

Länet ligger bland de främsta i riket när det gäller överlevnad i bröstcancer. Mammografibussarna har räddat liv och gjort det möjligt att upptäcka bröstcancerfall tidigt även i de mest glesbebyggda delarna av länet.

Inför valet 2018 var det dessutom ett tydligt krav från Bröstcancerförbundet att det ska finnas mammografibussar i de delar av landet där screeningen inte ligger inom tio mil från bostaden eller arbetsplatsen, vilket ju är förhållanden som gäller för många kvinnor i ett vidsträckt län som Norrbotten.

Det finns inga skäl att måla vissa potentater på väggen innan vi sett effekterna av nyordningen.

Men det finns all anledning att följa och utvärdera hur beslutet påverkar utvecklingen av bröstcancer i länet.