Ledarbloggen minns en glad dag i Gällivare

Ledarbloggen minns några av årets politiska händelser. Det andra avsnittet handlar om det stora framtidsprojektet Hybrit.

Birgitta Larsson, Fredrik Lundh Sammeli och Stefan Löfven var glada 24 mars.

Birgitta Larsson, Fredrik Lundh Sammeli och Stefan Löfven var glada 24 mars.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledarbloggen2021-12-02 08:01

Onsdag 24 mars kom ett mycket positivt besked för Gällivare, Malmfälten och hela Norrbotten. LKAB, SSAB och Vattenfall meddelade att bolagen ska bygga en ny anläggning i Gällivare som gör det möjligt att tillverka svenskt stål utan koldioxidutsläpp. 

"Fantastiskt. Gällivare blir först ut med världens första fossilfria järnsvampsproduktion, och nu börjar resan med den gröna omställningen att tillverka fossilfritt stål. Att allt detta sker i Gällivare är otroligt positivt och glädjande. Placeringen av Hybrit i Gällivare kommer att skapa många nya arbetstillfällen och ge synergieffekter till närliggande kommuner och hela Norrbotten" sa Birgitta Larsson (S), kommunalråd i Gällivare.

Även S-riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli, Luleå, välkomnade investeringen.

"Beskedet stärker Norrbotten som den världsunika plats för hållbar omställning som Sverige, Europa och världen såväl behöver. Nyindustrialiseringens klimatsmarta era är här och något vi socialdemokrater jobbat för på alla nivåer. Fler gröna industrijobb är nödvändigt både för klimatet och välfärden. Med investeringar likt dessa ser vi till att Sverige blir världens första fossilfria välfärdsland", sa Lundh Sammeli i ett pressmeddelande.

En annan som var glad var dåvarande statsministern Stefan Löfven (S). 

"Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland och det gläder mig att industrin ser affärsmöjligheterna i den omställning som krävs och att de nu också investerar för att få det att hända", skrev Löfven i ett längre Facebook-inlägg

ledarplats i NSD konstaterade jag att det är smart politik som gör att investeringen i Hybrit sker i just Norrbotten och Sverige. Det finns tillgång på skickliga ingenjörer, bra grundforskning, lång erfarenhet av att bedriva processindustri och ett av världens bästa energisystem (även om det inte låter så inför valåret 2022).

Viktigt är dessutom att landet har en regering som prioriterar innovations- och industripolitiken. Direkt efter regeringsskiftet 2014 beslutade Stefan Löfven att tillsätta ett innovationsråd och att ta fram en nyindustrialiseringsstrategi som visar hur Sverige och svenskt näringsliv kan utvecklas på nya områden.

Det innebär att det finns politisk draghjälp för entreprenörerna och innovatörerna. 

Detta väl fungerande samspel mellan politik, näringsliv och akademi gör att Sverige numera rankas som en innovationsstormakt i världen och är en av förklaringarna till att vi nu ser en mycket omfattande grön nyindustrialisering i form av Hybrit, Northvolt, H2 Green Steel och andra framtidsprojekt i norra Sverige.