Kamala Harris fantastiska resa

I ABC-inslaget speglas hennes fantastiska resa.

Blogg2020-08-12 08:46

Sent under tisdagskvällen svensk tid blev det klart att Demokraternas Joe Biden kommer att utse Kamala Harris till vice president, om han vinner presidentvalet i USA 3 november.

I och med valet av Harris får USA möjlighet att skriva historia i år. Harris är den första svarta kvinna någonsin som kan bli USA:s vicepresident. I ABC-inslaget ovan speglas hennes fantastiska resa till toppolitiken i USA.

Vid sin sida får Biden dessutom en kandidat med lång och stor politisk erfarenhet. 2011-2017 var Kamala Harris justitieminister i den folkrikaste delstaten Kalifornien och 2016 vann hon senatsvalet i hemstaten med hela 62 procent av rösterna.

Hon framstår som en vinnare och lär ge den sittande vice presidenten Mike Pence det hett om öronen i höstens valdebatter.

Just nu ser det också bra ut för Biden & Harris i opinionsmätningarna. Men det går verkligen inte att ta ut någon seger i förskott. 

Minns hur det såg ut före presidentvalet 2016. Få trodde att Donald Trump skulle ha en chans mot den rutinerade och pragmatiska mittenpolitikern Hillary Clinton

Men i slutskedet av valrörelsen förvandlades Facebook och andra sociala medier till effektiva verktyg för Trumps kampanjmakare. Miljoner och åter miljoner dollar spenderades på ljusskygga kampanjmetoder och "dirty campaigning" mot Clinton.  

I Netflix-dokumentären "The great hack" skildras hur företaget Cambridge Analytica samlade in information från 87 miljoner amerikanska Facebook-användare för att kunna påverka presidentvalet till Trumps fördel. 

Via denna data  kunde kampanjmakarna kartlägga vilka väljare som var påverkbara. Därefter "bombades" dessa väljare med skräddarsydd reklam, filmer, meddelanden och webbartiklar på alla tillgängliga plattformar (Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram m m).

Sannolikt blev det tungan på vågen bland de osäkra väljarna. Till sist avgjordes presidentvalet i USA av bara 70 000 röster i tre amerikanska delstater, där vågskålen tippade över till Trumps fördel.

Det visar hur snabbt saker och ting kan förändras. Även årets presidentval kommer att bli en rysare.