Fackets man i Vita Huset

Joe Biden kommer att göra skillnad. Men det blir ingen radikal vänstersväng.

"Joe Biden kommer att göra skillnad. Men det blir ingen radikal vänstersväng", skriver NSD:s Olov Abrahamsson.

"Joe Biden kommer att göra skillnad. Men det blir ingen radikal vänstersväng", skriver NSD:s Olov Abrahamsson.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledare2021-01-20 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under onsdagen är det dags för demokraten Joe Biden att installeras som USA:s 46:e president. 

Ett nytt anständigt ledarskap kan ta plats i Vita Huset efter fyra år, sju sorger och åtta bedrövelser med Donald Trump.

Utrikespolitiskt kan vi förvänta oss en president som vill återupprätta USA:s anseende i världen och är mer inriktad på internationellt samarbete. 

Till exempel har Biden deklarerat att USA ska återinträda i Parisavtalet för att motverka klimatförändringar. 

”Vi kommer att samla världen för att driva vår utveckling längre och snabbare och tackla klimatkrisen”, sa Biden efter valet i november.

Klimatkrisen kommer även att prägla Bidens inrikespolitik. Han har lagt fram ett ambitiöst miljöprogram.

Bland annat har han utlovat gröna investeringar i infrastruktur, satsningar på förnybar energi och klimatsmarta hem.

Liksom Barack Obama har Biden även ambitionen att reformera det dysfunktionella amerikanska sjukvårdssystemet.

Obamacare gav fler amerikaner tillgång till en god hälso- och sjukvård. Men fortfarande är det ungefär 28 miljoner amerikaner som saknar sjukförsäkring.

Glädjande är dessutom att Biden har en plan för att stärka facket i USA.

I sin valplattform har han flera förslag med direkt betydelse för löntagarnas vardag och verklighet. Till exempel vill han bygga ut barnomsorgen, införa rätt till 12 veckors betald föräldraledighet och höja minimilönen.

Biden ser att ekonomisk jämlikhet främjas av facklig organisering.

"Allt som definierar vad det innebär att leva ett bra liv och gör att du kan ta hand om din familj – 40-timmars arbetsvecka, rätt till betald ledighet, sjukförsäkring, inflytande på din arbetsplats – beror på arbetare som organiserade fackföreningar och kämpade för deras villkor", sa Biden under valrörelsen.

Viktigast av allt för Biden blir dock arbetet för att försöka samla landet efter fyra år med Trumps splittrande och dumdryga retorik.

Som senator arbetade Biden för ett schysst debattklimat och kompromisser som kunde accepteras av både republikaner och demokrater. Vi kan räkna med att han kommer att göra samma sak som president. 

Det blir ingen radikal vänstersväng. Biden vill vara president för hela USA och då måste han följaktligen förhålla sig till att 74 miljoner amerikaner (47 procent) röstade på Donald Trump. 

Även de måste känna att de har nytta och glädje av Bidens ledarskap, om landet ska kunna hålla ihop och läka såren efter Trump-åren.

Vi kommer att se en president som kommer att göra allt vad han för att demokrater och republikaner återigen ska börja tala med varandra på ett bra och respektfullt sätt.