Facket i krismöte med regionledningen

Arbetsmiljön vid ambulansen i Luleå kritiseras. "Det börjar bli farligt för tredje part", säger ambulansföraren Anders Nordlund.

"Det börjar bli farligt för tredje part", säger Anders Nordlund, Kommunal, om bland annat bristen på ambulanser.

"Det börjar bli farligt för tredje part", säger Anders Nordlund, Kommunal, om bland annat bristen på ambulanser.

Foto: Mia Karlsvard/Arkiv

Luleå2020-09-26 07:00

Ambulansföraren Anders Nordlund från Kommunal delar bilden som målas upp av skyddsombudet Joakim Björkén och ambulanssjuksköterskan Anna-Karin Andersson: Arbetsmiljön är under all kritik och det finns inte nog med bilar.

– Vi går på knäna, säger han.

I veckan deltog han i ett möte med regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson och divisionschef Anna Pohjanen.

– Men de kan inte ge något besked, det ska upp till politiken och det andra med det tredje. Nu hände det här med SSAB, men i grund och botten händer det här hela tiden, säger Anders Nordlund.

Arbetsmiljöverket har riktat kritik mot arbetsmiljön vid ambulansen i Luleå och konstaterat flera brister, bland annat har antalet larm nästan fördubblats från 2006 till 2019, men det har inte tillkommit fler ambulanser eller högre grundbemanning. I oktober kommer Arbetsmiljöverket att utföra ytterligare en inspektion.

– Det är inte gjort någonting, det känns inte bra. Statistik kan man göra vad man vill med, och jag håller inte med om den. Vi har omkring 100 000 människor i Luleå dagtid på grund av industrin och skolor och vi har tre ambulanser. Jämför man med andra orter ser man att vi borde ha dubbelt så många bilar, säger Anders Nordlund.

Han säger att politikerna besökt dem men att ingenting händer.

– De är insatta, men de lyssnar inte för det kostar pengar. Jag förstår inte varför man inte tagit tag i det. De drog in en dagbil och säger att man inte fick tag på folk. Men det stämmer inte, vi har tidigare ambulansmän som nu jobbar på räddningstjänsten och kan rycka in, säger Nordlund.

Pandemin har slagit hårt mot ambulansen och snart väntar årets värsta månader, enligt Nordlund.

– November till januari ökar antal larm till det dubbla, så har det varit många år. Vi har svårt sjuka barn, medvetslösa, hjärtstopp... Sådana larm ska man vara två besättningar på men det finns inga resurser. Fyra armar i stället för åtta är som dag och natt när du ska göra ett riktigt bra jobb.

– Vi är spjutspetsen när det gäller vård, det första omhändertagandet är jätteviktigt för överlevnad. Nu gäller det att Luleåborna ställer krav på politikerna. Man måste få en ambulans när man är sjuk, säger Anders Nordlund.

Han skickar en rak och tydlig hälsning till regionpolitikerna:

– Kom och besök oss så får ni se hur vi har det på golvet.    

Arbetsmiljöverket gör ytterligare en inspektion vid ambulansen i Luleå i oktober. "Inget har gjorts åt de brister som finns", säger Anders Nordlund, Kommunal.
Arbetsmiljöverket gör ytterligare en inspektion vid ambulansen i Luleå i oktober. "Inget har gjorts åt de brister som finns", säger Anders Nordlund, Kommunal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!