Ett gott råd till Lena Micko

Under tisdag och onsdag befinner sig civilminister Lena Micko (S) i Norrbotten.

Civilminister Lena Micko (S) får ett gott råd av NSD:s ledarblogg.

Civilminister Lena Micko (S) får ett gott råd av NSD:s ledarblogg.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Blogg2020-09-23 09:56

Bland annat spanar hon in läget i Haparanda och Pajala – två små glesbygdskommuner med speciella förutsättningar.

Jag hoppas dessutom att Lena Micko, som hanterar regeringens arbete med den statliga förvaltningen, använder tiden i norr för att reflektera över det framtida ledarskapet på Länsstyrelsen.

I en ledare 5 augusti påpekade jag att det är hög tid för Norrbotten att få en kvinnlig landshövding. Norrbotten är faktiskt det enda län i Sverige som aldrig haft en kvinnlig hövding!

Under 382 långa år har män passerat revy i länsstyret. Mellan 1638 och 1810, när nuvarande Västerbotten och Norrbotten var gemensamt län, utsågs bara manliga hövdingar. Efter 1810, när Norrbotten blev eget län, har det fortsatt längs samma väg. 

De nio senaste hövdingarna har hetat Ragnar, Erik, Curt, Gunnar, Kari, Björn, Per-Ola, Sven-Erik och Björn O i förnamn. 

Nu erbjuds Micko och den S-ledda regeringen chansen att skriva ett stycke historia när Björn O Nilssons förordnande går ut 31 januari 2021. 

I ledaren 5 augusti lyfte jag fram ett antal tänkbara kvinnliga kandidater – och det finns givetvis ännu fler kompetenta kvinnor som klarar av att ratta Länsstyrelsen i Norrbotten. 

Det borde därför inte vara svårt för en feministisk och jämställdhetsinriktad regering att utse en kvinnlig hövding i landets nordligaste län.