Buset med hunden hade kunnat kosta henne livet

En ovanlig bakterie gav Jaana VÀisÀnen, 37, en akut och allvarlig blodförgiftning. Hennes liv hade lika gÀrna kunnat ta slut .

Jaana VÀisÀnen har lÀrt sin hund att ge henne en puss nÀr han hÀlsar.

Jaana VÀisÀnen har lÀrt sin hund att ge henne en puss nÀr han hÀlsar.

Foto: Joakim Nordlund

Kalix2020-05-24 05:07

Allt började med ett kĂ€rleksfullt bus med sjuĂ„rige jĂ€mthunden Ares. Hon har lĂ€rt honom att ge henne en puss nĂ€r han Ă€r lycklig och vill hĂ€lsa. I april nĂ€r hon och sambon Jörgen Stenberg packade för att Ă„ka till sommarstugan i Stora LapptrĂ€sk var olyckan framme. 
– NĂ€r jag kröp ner och han skulle ge mig en puss sĂ„ var Ares sĂ„ ivrig att han rĂ„kade stöta till med ena tanden precis ovanför min överlĂ€pp. Det var sĂ„ lite sĂ„ jag tĂ€nkte inte ens pĂ„ det dĂ„, sĂ€ger hon. 
Dagen senare började omrĂ„det runt skrĂ„man att svullna upp. 
– Men jag trodde vĂ€l att det bara en svullnad av trycket som blev frĂ„n tanden. En vanlig flĂ€sklĂ€pp tĂ€nkte jag, sĂ€ger hon. 
RĂ€tt snart fick hon ocksĂ„ hög feber. 
– SĂ€kert fyrtio grader. Jag hade inte nĂ„gon termometer i stugan och lĂ„g bara och huttrade under tĂ€cket, berĂ€ttar hon. 
Dagen senare hade hon sĂ„ ont i kroppen att hon inte kunde gĂ„. 
– Jag hade till och med ont under fötterna, sĂ€ger hon. 
Sedan försvann feberkĂ€nslan sĂ„ följande dag Ă„kte hon till sitt arbete i receptionen pĂ„ Kalix sjukhus. Hon sjukskrevs och var hemma i tre dagar för att sedan Ă„ka tillbaka till Stora LapptrĂ€sk. 
– Men första natten i stugan vaknade jag pĂ„ morgonen med sĂ„dan enorm huvudvĂ€rk att det Ă€r svĂ„rt att beskriva. Jag visste knappt var jag var, sĂ€ger hon. 
Hennes sambo tog henne till HĂ€lsocentralen. 
Och hon kom i grevens tid. 
– Jag fick morfin mot smĂ€rtorna och mitt huvud röntgades. Jag kommer bara ihĂ„g att det gjorde fruktansvĂ€rt ont nĂ€r de skulle ta ryggmĂ€rgsprov. Jag tuppade av och vaknade dagen efter pĂ„ IVA, sĂ€ger hon. 
Hon hade drabbats av bakteriell blodförgiftning som sedan orsakade en hjĂ€rnhinneinflammation. 
– Jag fick mycket antibiotika och cortison. Det rĂ€ddade livet pĂ„ mig. Hade jag vĂ€ntat ytterligare med att Ă„ka till sjukhuset hade jag förmodligen inte suttit hĂ€r i dag, sĂ€ger hon. 
Det tog Ă€ndĂ„ flera dagar innan de kunde koppla samman det med det pyttelilla sĂ„r som hade uppstĂ„tt i det kĂ€rleksfulla buset med hunden. 
– Jag hade haft tvĂ„ lunginflammationer under vintern. Det gjorde att mitt immunförsvar var sĂ„ lĂ„gt sĂ„ kroppen hade inte den motstĂ„ndskraft som den normalt har för att hantera en bakterie av det slaget, sĂ€ger hon. 
Hur mÄr du nu?
– Jag blir vĂ€ldigt lĂ€tt trött. Jag tror att jag orkar sĂ„ mycket och sĂ„ kommer ett bakslag.  Jag Ă€r fortfarande sjukskriven men jag ska börja prova pĂ„ att arbeta halvtid. 

JÀmthunden Ares har bland annat representerat Norrbotten i SM för Àlghundar.
JÀmthunden Ares har bland annat representerat Norrbotten i SM för Àlghundar.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!