Bättre arbetsvillkor är främsta vapnet

Tobias Baudin är ordförande i fackförbundet Kommunal. Artikelförfattaren har en yrkesbakgrund som maskinist och är född i Luleå.

Tobias Baudin är ordförande i fackförbundet Kommunal. Han är född och uppvuxen i Luleå, där han började sitt fackliga engagemang.

Tobias Baudin är ordförande i fackförbundet Kommunal. Han är född och uppvuxen i Luleå, där han började sitt fackliga engagemang.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gästkrönika2020-12-02 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi kliver nu in i året sista månad. Ett år som varit så annorlunda och så utmanande på så många sätt. Alla börjar vi nog inse att det kommer att finnas ett före och ett efter att coronapandemin svepte över hela världen. 

Jag kan just nu inte släppa tanken på att Sverige efter corona måste bli ett ännu bättre Sverige. Det nya normala måste bli bättre än det gamla.

Och ska det bli så måste Sveriges beslutsfattare, politiker och arbetsgivare, sätta välfärden i fokus. På riktigt.

För pandemin har varit tuff, riktigt tuff. Och det som gör mig mest besviken är att vi i Sverige hade kunnat göra så mycket mer för att bekämpa viruset, om man bara lyssnat på de yrkesskickliga välfärdsarbetarna, från första början.

I en ny rapport som Kommunal tagit fram framgår det att smittspridningen av covid-19 var större på boenden med många timvikarier. (Länk till rapporten: https://www.kommunal.se/pandemi_aldreboendet).

Faktum är att äldreboenden med smittspridning hade konsekvent sämre organisatoriska förutsättningar, så som lägre bemanning, sämre tillgång till rätt skyddsutrustning och lägre följsamhet av basala hygienrutiner.

Rapporten bygger på enkätsvar från skyddsombud och arbetsplatsombud i Kommunal och tillsammans representerar de cirka hälften av alla äldreboenden i Sverige.

Poängen är inte att beskriva hur äldreomsorgen sett ut under pandemin, utan att beskriva resultatet av att äldreomsorgen nonchalerats alldeles för länge. Alla blev förvånade av vad rapporten visade – men inte medlemmarna i Kommunal.

Och lika länge har jag och tusentals andra förtroendevalda inom Kommunal varnat för tillståndet inom den svenska äldreomsorgen. Vi har påtalat bristerna och vi har föreslagit förbättringar.

Det är sorgligt att ska behövas en sådan här kris för att visa vad välfärden betyder.

För att mildra effekterna när pandemin tar fart på nytt är det viktigt att politiker och beslutsfattare tar lärdom frå¨n den första vågen. Våren har på ett brutalt sätt synliggjort bristerna i äldreomsorgen.

Nu krävs det krafttag på samtliga politiska nivåer. Första steget är att bemanningen höjs på landets äldreboenden. Att de anställda ges goda arbetsvillkor och en god anställningstrygghet.

Jag kommer inte ge mig i denna fråga, det nya normala måste bli bättre än det gamla. För allas skull!