Arkeologiskt fynd vid Kungsleden

Längs Kungsleden vid Vakkotavare har fler så kallade stalo-tomter hittats. Arkeolog Anna Rimpi uppger att de är från vikingatiden.

Arkeoligen Anna Rimpi tror att det kan finnas mycket mer att upptäcka i området.

Arkeoligen Anna Rimpi tror att det kan finnas mycket mer att upptäcka i området.

Foto: Mariann Mannberg

Nyheter2019-10-01 12:45

Ett tips från allmänheten om formationer i marken som inte såg naturliga ut kom under sommaren in till tipsfunktionen som Laponiaförvaltningen i Jokkmokk nyligen startat. Arkeologen Anna Rimpi var den som åkte iväg upp längs Vägen västerut till fyndplatsen intill Kungsleden strax ovanför Vakkotavare.

Hon har nu kunnat konstatera att det rör sig om lämningar av så kallade stalo-tomter. Stalo-tomter är spåren efter året-runt-bosättningar för en renskötande befolkning, daterade till vikingatiden, någonstans mellan 800 till 1200-talet. 

– Det som är extra roligt är att vi inom Laponiaförvaltningen kan hitta nya lämningar nu när staten inte längre inventerar. 

Vid Vakkotavare har man nu hittat totalt sju till åtta tomter samlade på två olika platser varav en ligger i kanten av en renvall och den andra vid en rastplats vid Kungsleden.

– Tomterna ligger som regel samlade, på rad, nära varandra och nära små bäckar precis som i det här fallet. Numer är de oftast belägna på kalfjället nära trädgränsen på omkring 700 meters höjd över havet. När man bodde i kåtorna låg de i tät fjällbjörkskog men det stora behovet av ved ledde till en avskogning, säger Anna Rimpi.

Tidigare har stalo-tomter hittats från Jämtland och till nordligaste Sverige men det har varit ett glapp i Gällivare och delar av Kiruna kommun.

– Det beror till stor del på att det funnits en lucka i de tidigare inventeringarna. Tidigare gjordes bara enstaka, översiktliga inventeringar,

Så här kan lämningarna av en stalo-tomt se ut.
Så här kan lämningarna av en stalo-tomt se ut.
Karta: Vakkotavarekåtan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!