Anhöriga kräver krig mot Mexikos karteller

Upprörda anhöriga till de nio mormonska familjemedlemmar som mördades i norra Mexiko i början av veckan uppmanar regeringen att välkomna hjälp från USA för att krossa landets drogkarteller.

8 november 2019 09:31

Offren, tre mödrar och deras sex barn, tillhörde släkten LeBaron, en stor mormonklan från USA som länge bott i Mexiko. Enligt utredarna hamnade de i korseld under strider mellan de rivaliserande Juárez- och Sinaloa-kartellerna.

Sorgen var blandad med ilska hos de sörjande som kommit från flera olika platser för att delta vid begravningsceremonier under torsdagen.

De (kartellerna) är lika hemska som, eller värre, än IS, säger Rosa LeBaron till Reuters.

Insatser

Hon hoppas på internationella insatser för att bekämpa kartellerna.

Man måste utplåna dessa onda män, med samma medel som militäralliansen som strider i Syrien och på andra platser, säger Rosa LeBaron och får medhåll av en annan släkting.

USA:s president Donald Trump har efter massakern uppmanat Mexiko att förklara krig mot kartellerna och ta hjälp av USA.

Öppnar för samarbete

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har öppnat för samarbete med amerikanska FBI, så länge som landets suveränitet respekteras.

Sedan 2007 har över tiotusentals mexikaner dödats i den våldsspiral som håller landet i ett hårt grepp. López Obrador har tidigare motsatt sig krav på hårdare tag mot gängen för att i stället prioritera att ta itu med problemets rötter, såsom fattigdom och arbetslöshet. Han har bland annat pekat på att våldet bara ökade när regeringen 2006 satte in militären mot kartellerna.

Bakgrund: Mexiko – kriget mot gängen

Sedan drygt tio år tillbaka bedriver mexikanska myndigheter ett krig mot narkotikakartellerna i landet.

I stället för minskad kriminalitet har våldsbrottsligheten fullkomligt exploderat. Runt 150 000 mexikaner har dödats i våld kopplat till den organiserade brottsligheten under perioden. En anledning till det ökade våldet är att ligorna splittrats som en följd av att uppsatta kartelledare gripits, menar kritiker.

Våldet utspelar sig i första hand inom och mellan knarkligorna, samt mellan dem och polis och militär, men även civila drabbas.

Antalet mördade personer slog rekord 2018. Över 33 000 människor fick sätta livet till enligt officiella uppgifter.

Våldet är ofta oerhört grovt, med massakrer, kidnappningar och utstuderade former av tortyr.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters