Älvstranden i Pello invigd

Nu är verksamheterna igång i det kombinerade äldreboendet och förskolan i Pello. Byggnaden har omvandlats till ändamålsenliga lokaler för de två verksamheterna plus en hel del andra aktiviteter.

21 januari 2019 13:33

Själva invigningen gick som en dans då huvudpersonen Allan Lehto tillsammans med språk- och kulturinspiratören Mariann Mäki uppträdde i en vals till tonerna från Marianne Ylitalos dragspel.

Att beslutsprocessen tog en del tid och att Lantmäteriets handläggning ytterligare bidrog till försening var som glömt när det var dags för invigning. 
Det var från början tänkt att företagaren Mattias Aili, som köpte skolan när den lades ner, skulle vara med i projektet tillsammans med företagaren Allan Lehto. Så blev det nu inte utan Lehto köpte skolan och erbjöd kommunen att hyra huset på 20 år. Framtiden får utvisa om det var en bra lösning för kommunen.

Dubbel bandklippning

De inbjudna gästerna fick vara med om två invigningar. Programmet började utomhus med att unge Hannes Brännström klippte det blågula bandet. Efter det avslöjade kommunalrådet Tomas Mörtberg att anläggningen ska heta Älvstranden. 

Inne i värmen klipptes också band på äldreboendet. Klippte gjorde 93-åriga Anni Hämälä. Hon hade hjälp av nära anhöriga samt Tomas Vedestig, i egenskap av kommunfullmäktiges och socialnämndens ordförande. 
Det bjöds på underhållning av The Ladies, för dagen bestående av fyra, och annars sex damer, som en gång varannan vecka bjuder på svenska och finska sånger till dragspel på boendet. 

Ska anordna träffar

Av talarna kan nämnas Elisabeth Eero,  hälsocentralens chef, som lovade att anordna kvällar där boende i Pello och byarna runt omkring kommer att inbjudas för att bland annat ge sin syn på vilka krav de ställer på sjukvården. 
Eero pratade också om nödvändigheten för äldre att på olika sätt stärka balansen i benen för att undvika fallolyckor. Hon avslöjade också att hon har kontakter med Nordiska ministerrådet om samarbete mellan Pello och Muonio framöver. 

Ett hus med glädje

I dagarna 80-årsjubilerande Allan Lehto avslutade med att hoppas att alla kommer att se till att det finns glädje i huset. 

– Intresset för vår satsning är oerhört stort, framförallt från finska sidan. Jag har till exempel fullt upp med att ta emot studiebesök och många kommer hit för att äta i restaurangen, delvis kanske beroende på  den höga eurons värde. 

Som ett råd vill han säga följande: 

– Om vi är nyfikna lever vi tills vi är 100 år. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marianne Berglund