Det var vid klockan 09.40 på måndag förmiddag som polisen larmades om att två påstridiga och närgångna älgar vistades i anslutning till skolgården utanför Västra skolan i Jokkmokk, med förskoleklass upp till 5:e årskurs.

Lärarna var enligt polisens uppgifter så rädda, att barnen i skolan inte fick vistas utomhus.

En polispatrull skickades till platsen och försökte skrämma bort älgarna. Men detta misslyckades och älgarna återvände omgående till området.

Därför tog polisens befäl vid ledningscentralen beslutet, med stöd av Jaktlagens 9:e paragraf, att djuren skulle avlivas, eftersom de ansågs som farliga.

– När älgarna är så envetna, aggressiva och kommer tillbaka, då är det inte så mycket att välja på. Särskilt inte eftersom det ägde rum på en skolgård, säger Börje Öhman, polisens kommunikatör vid regionledningscentralen i Umeå.

Vid klockan 12.30 meddelade eftersöksjägaren att älgarna hade skjutits.

– Det gjordes "by the book". Våra eftersöksjägare har vårt fulla förtroende. Inom tätbebyggt område ska de förstås vara säkra på kulfång, riktning med mera.

Helen Isaksson Spik, rektor och förskolechef på Västra skolan, vill dock tona ned händelsen.

– Det var inte ett så stort "älgdrama". Älgarna betade bortanför fotbollsplanen på baksidan, mot ett skogsområde, cirka 150 meter från skolan. Vi upptäckte dem på förmiddagen och valde att ringa polisen.

Varför?

– Vi kände oss oroliga utifall att älgarna skulle komma mot skolan. De har ju uppehållt sig centralt i samhället i flera veckors tid.

Efter några timmar tog polisen beslutet att skjuta älgkon och kalven. Som rektor såg Helen Isaksson Spik till att barnen på skolan inte skulle bli vittnen till avlivningen.

– Det kan vara väldigt dramatiskt för många barn, inget man ska behöva uppleva på skolan. Vi skickar information till föräldrarna nu, så de vet om att det har skett. Sen kommer det säkert frågor kring detta i efterhand.

Enligt polisens kommunikatör Börje Öhman är det problem med närgångna, hemtama och aggressiva älgar över hela norra regionen just nu, på grund av att snöovädret försämras betesmöjligheterna i skogarna.

– Det är älg överallt, det börjar vara ett rutinärende. Älgar som käkar äpplen i bostadsområdena och längs vägarna. De verkar ha det mycket besvärligt med snödjupet.

Under söndagen ska en kvinna i Umeå ha sparkats illa av en älg.

– Ganska dramatiskt. Hon fördes till sjukhus med svåra skador. Dessutom var hon ute med ett barn, säger Börje Öhman.