Ett åttaårigt barn omkom och barnets mamma skadades vid frontalkrocken. Bägge är hemmahörande i Kalix. Mamman färdades med ambulanshelikopter till intensiven på Sunderbyns sjukhus, hennes skador uppges vara lindriga.

I turistbussen färdades 60 stycken estländare som var på väg från Lofoten till Uleåborg för att övernatta. Tre av dem fick föras till sjukhus, en vårdas fortfarande på Sunderby för lindrigare skador.

Olyckan skedde på E4:an strax utanför centrala Kalix i höjd med Englundsgården runt klockan 16.30 på lördagen.

Personbilen kom enligt räddningstjänsten över på fel sida av vägen och frontalkrockade med den fullsatta turistbussen.

Personbilen voltade i krocken och hamnade upp och ner i diket. Högsta tillåtna hastighet på vägen var 90 kilometer i timmen.

När räddningstjänsten kom till platsen fick de klippa upp bilen för att komma åt den skadade kvinnan och barnet.
- Det var ett komplicerat räddningsarbete, personerna i bilen var rejält fastklämda, säger Mikael Stanzi, räddningstjänstens insatsledare på plats.

De 60-talet passagerarna i turistbussen kom undan med lindrigare skador, tre personer ur turistbussen inklusive busschauffören fick föras till sjukhus. Övriga skjutsades till ett uppsatt kriscenter i Kalix.
- Alla i bussen hade bälte på sig, vilket antagligen har bidragit till att inte fler skadades, säger Anna-Greta Brodin, chef för det upsatta kriscentrat.

SOS alarm beskrev tidigare stämningen på platsen som kaosartad. Flera av passagerarna i turistbussen blev chockade och irrade runt på olycksplatsen innan de kunde skjutsas till kriscentrat.
- Det var en del att ta tag i, säger Mikael Stanzi.

Trafiken var under flera timmar avstängd på E4:an efter olyckan.