Klockan hade passeras 19 och det hade hunnit bli mörkt. På en mycket dålig och gropig grusväg i djungeln upptäckte en av passagerarna en elefant i stålkastarljuset. Elefanten stod i diket vid vägen och betade från ett bananträd. Björn Jansson stannade och hissade ned höger sidoruta för att kunna ta en bild.
Livrädda
När elefanten upptäckte bilen, och förmodligen hörde rösterna från bilen, lämnade elefanten diket och sprang mot bilen.
Kör, kör skrek alla i bilen, livrädda när de förstod att den mot bilen rusande elefanten inte var nyfiken.
Två dödade
Under 2009 har minst två thailändare dödats av elefanter.
- Det var bara tur att bilens växel var i körläge som vi klarade oss med en hårsmån. Elefanten var väldigt nära säger Björn Jansson, fortfarande skärrad många timmar efter händelsen.
När den tunga bilen började röra sig skar vänster framhjul ned i dikesrenen
Björn jansson lyckades dockf å upp bilen på vägen igen. Med elefanten jagande i bakrutan ökade avståndet.
Med i den fyrhjulsdrivna jeepen fanns också professor Maxine L. Bauermeister, Webster-universitet i St. Louis, USA, Casey Harrison, 10, dotter i en australiensk familj som arbetar med ett hjälpprojekt, utanför Hua Hin, svensken Stefan Fuchs, chauffören Björn Jansson, Kusån utanför Boden och Kjell Hedlund, Törböle.
Större än bilen
Sällskapet hade varit till en flyktingby för burmesiska barn dit de hade med sig hygienartiklar och mediciner.
- Vi är otroligt glada över att vi klarade oss. Jeepen väger två ton, men elefanten var av storlek större och vägde säkert dubbelt så mycket. Den var dessutom arg, säger Björn Jansson, som i fortsättningen tänker sig för när han skall försöka fotografera vilda elefanter.
Barnhem
Björn Jansson planerar för att med egna pengar bygga ett barnhem, han har redan en tomt, som flyktingbarn från Burma kan få bo i sedan de lämnat grundskolan.
I mitten av februari återvänder han hem till Boden för att hitta ytterligare sponsorer till barnhemmet i Hua Hin.