Antnäsdagen - en egen nationaldag

Publikrekord när Antnäsdagen arrangerades vid Kvarnvallens fäboda.

9 juni 2019 18:58

Årets upplaga av Antnäsdagen, den 16:e i ordningen på just nationaldagen, slog publikrekord. En blygsam uppskattning från företrädare för de som svarar för arrangemanget säger 350-400 deltagare, troligen fler. 

2004 arrangerades Antnäsdagen för första gången på Sveriges nationaldag. Under alla år har firandet varit förlagt till Kvarnvallens fäboda. 

Under ett begränsat antal år, före 2004, arrangerades också Antnäsdagen men då utan koppling till nationaldagen. 

– Bland besökarna skymtade Gammelstadsbor, Kalixbor och en och annan med välklingande Piteå-dialekt. Troligen fanns bland de besökande personer från alla Norrbottenskommuner och många personer med anknytning till Antnäs som numera bor långt utanför vårt län, säger Vivi-Ann Strandberg ordförande för Antnäs Byautvecklingsförening. 

För årets arrangemang svarade Byautvecklingsföreningen tillsammans med Aktiva kvinnor i Antnäs, Byamännen i Antnäs, Antnäs BK och ICA Sörbyhallen.

Under Antnäsdagen bjöds på aktiviteter för såväl gammal som ung. Lotteriförsäljning med fina vinster. Ponny-ridning, 4-hjulingssafari, traktortaxi, skyttetävling med luftgevär och inte minst besöket av kamelen ”Herman” från Piteå-Blåsmark lockade många till festområdet. Enligt ägaren Anders Thorell, före detta  trummis i ett välkänt dansband från Ronneby i Småland, är ”Herman” född på Öland men har sitt egentliga ursprung från bergsområdet i Tibet. 

Som en följd av det för dagen fina vädret kunde noteras många och långa pratstunder bland besökarna, som två herrar som under ett antal timmar satt och diskuterade på sin bänk. Diskussionen avbröts bara en kort stund då Flygvapnets två JAS 39 Gripen passerade över festområdet. 

– Antnäsdagen har under alla år varit ett lyft för samvaron i vårt lilla samhälle. Vi kommer att hålla fast vid traditionen och hoppas på än flera besökare 2020 och på ökad villighet från yngre förmågor i Antnäs att hjälpa till med arrangemanget, säger Vivi-Ann Strandberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Reidar Jönsson