111 färre feriejobb: "Nya ideér"

Bodens kommun erbjuder 348 feriejobb för skolungdom. Det är 111 färre än i fjol. På grund av covid-19 har flera arbetsgivare tvingats ta bort sina platser."Det positiva är att andra arbetsplatser tillkommit exempelvis "popupp sommar i Boden" , säger Helena Löfgren, Jobbcenter.

Helena LöfgrenJobbcenter i Boden, har varit huvudansvarig för feriejobben.

Helena LöfgrenJobbcenter i Boden, har varit huvudansvarig för feriejobben.

Foto: Lena Leffler

Boden2020-06-03 09:00

De ungdomar som prioriteras är årskurs 9 och årskurs 1 på gymnasiet. I fjol fanns det 510 feriejobb inom fastighetsskötsel, djur och natur, butik och service, trädgård, fritidsverksamhet, föreningsarbete, lokalvård samt samhällsutveckling, turism och äldreomsorg. I år har Statens kommuner och regioner (SKR) gått ut med riktlinjer för riskarbeten på grund av covid-19. Därför finns inte äldreboenden med som arbetsplatser i sommar.  Så när 111 av deras platser försvann har Jobbcenter försökt hitta andra lösningar.Tillgängliga ferieplatser hittills i år är 348 stycken.

– Kommunen har tagit ett stort ansvar för att lösa feriejobben. Men corona har samtidigt hjälpt oss att komma med nya ideér och tankar kring feriejobb. Vi ska kunna erbjuda alla ungdomar inom prioriterad målgrupp en feriearbetsplats även i år, säger Thomas Knutsson, chef för Jobbcenter.

Ser man på turismen så fanns det 276 platser i fjol.

– Inom turismen ska man satsa på turism på hemmaplan. När det gäller turismen har platserna pendlat fram och tillbaka. När pandemin blev känd så drogs de flesta platser i princip tillbaka. Det känns roligt att Western Farm tagit tillbaka 30 platser och beslutat att ha öppet.  Det är vi jätteglada för, säger Helena Löfgren, Jobbcenter.

En del ferieplatser skapas också genom samverkansformer som "Popupp sommar" som är olika aktiviteter från 1 juli till 15 augusti.Bodens kommunala förvaltningar har också fått dra sitt strå till stacken.

– Vi har fått en del platser internt till exempel 15 platser på fastighetsförvaltningen som inte fanns från början, flertal platser på parkenheten och vi på arbetsmarknadsförvaltningen har också ökat på med platser.

I fjol fanns också samhällsuppdrag med som feriejobb. Några ungdomar jobbade med att intervjua Bodens unga. Frågorna handlade om hur man skulle få ett trivsammare centrum, bättre gymnasieskola och fler unga kvinnor att återvända till sta´n.

– I år tar vi upp kommunens återbruksplan för sopsortering. Ungdomarna ska få producera en utställning som vi hoppas skall visas på Havremagasinet och Konstgillet. Det blir både skrotskulpturer och skrivet material, säger Helena Löfgren.

Helena Löfgren tycker att det kommit fram mycket bra nya feriejobb i coromas spår." Vi har fått ha lite idéer själva också för att hitta ferieplatser."
Helena Löfgren tycker att det kommit fram mycket bra nya feriejobb i coromas spår." Vi har fått ha lite idéer själva också för att hitta ferieplatser."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!