Chickpeas Band bryter tystnaden: "Helt sjukt"

The Chickpeas Band från Piteå bryter en längre tids tystnad med debutalbumet "Desert Lands, en halvtimme med americana-doftande musik och väloljad stämsång. "Att vi äntligen är här känns som en bedrift. Det känns häftigt att få öppna lådan med vinylskivorna", säger Lina Larsdotter Åström.

15 februari 2019 08:27

Albumet har varit på gång sedan 2015, men 2016 blev det tre barn inom bandet och Ida Nilsson har flyttat till Arvika.

"Desert Lands" släpps även digitalt.

– Det känns roligt, både att få till den fullängdsskiva som pratat så länge om och också att det varit kul hela vägen och blivit precis det vi ville.

Vad blev det då?

– Väldigt mycket som vi. På något sätt är det som om vi är kvar i starten (skratt), men det är mer genomarbetat. Mycket har hänt. Det är ett större sound nu, men ändå "rootsigt".

– Vi har varit noggranna med att alla ska känna att det är bra. Det är bättre skippa vissa saker än att kompromissa bort sig själv.

Namnkunnige Andreas Dahlbäck (Anna Ternheim, Ulf Lundell med flera) har mixat och Älvsbysonen Jonas Eriksson (John Ash Trips) har producerat och spelat in verket (och medverkar även som musiker) i sin egen studio, Sundet Recordings, i Rutvik.

– Vi klickar verkligen med honom både personligt och musikaliskt. Vi var tydliga med att han måste vara ärlig, tycka till och sätta ner foten. Han har verkligen gjort det. Han har gjort allt mycket bättre och lyft det vi har.

– Vi började spela in skivan för precis ett år sedan. Det var mycket tjocksockar och härlig vårsol (skratt).

"Desert Lands", varför valde ni den titeln?

– Tobias Filipsson som gjort omslaget gav oss ett förslag som gick hand i hand med den låten. Eftersom alla i bandet kommer från småbyar har det varit lite av en identitet för oss. "Desert Lands" kändes rätt på många sätt.

"När urbaniseringen tar fart kan det tyckas att landsbygdsområden lämnas öde och åt sitt öde. Men mitt i detta landskap utspelas fortfarande historier, människoöden och möten. Det är dessa historier som skildras på albumet ..." står det att läsa i presstexten för skivan.

– Där vi har våra rötter, där vi känner oss hemma och trivs blir alltid utgångspunkten för det vi skriver. Allt har anknytning till någon sorts verklighet, säger Lina Larsdotter Åström och fortsätter:

– Ingen av oss är en storstadsperson på det sätt att man vill ha sitt liv så. På så sättet är man kanske en röst för sin geografiska plats.

The Chickpeas Band bildades 2010 när medlemmarna pluggade på musikhögskolan i Piteå (I bandet ingår även Ida Nilsson, Elin Grunditz och Emil Kårén). Intensiva åren 2012-2014 gjorde dem till ett sammansvetsat gäng på flera plan. Utan överdrift var de bandet som dök upp överallt. Flera somrar gjorde de turnéer på perronger och ombord på tåg i samarbete med SJ. De medverkade även i – och vann – flera musiktävlingar.

– Det var helt sjukt. Vi gjorde så många spelningar under de första åren. Det var superroligt men det var så annorlunda förutsättningar.

Att tre av medlemmarna i dag bor i närheten av varandra i Alter känns talande och när dagjobb och småbarn tar mycket av tiden är det skönt för dem att kunna skörda frukten av de där intensiva åren.

– Det är häftigt att få ställa sig på scenen det här gänget. Vi har gjort så många timmar på scenen ihop. Vi har blivit tajta och kan lätt lösa saker. Det är tryggt, så klart.

I kväll, fredag, spelar bandet på Scalateatern i Stockholm. Sedan väntar Siknäs den 1 mars och så hemmaplan i Jössgården den 2 mars, en spelning bandet ser som sin verkliga releasefest.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Sandlund/Piteå-Tidningen