Bylund och Lundberg hyllar mamma på hemmaplan

Ett fullsatt Forum såg Mattias Lundberg och Jan Bylund spela premiären av deras nya föreställning på "hemmaplan" i Älvsbyn.

7 oktober 2019 13:24

Älvsbybördige psykologen och författaren Mattias Lundberg har jobbat tillsammans med komikern Jan Bylund i tio år. Senast de var här så var det för att spela upp publiksuccén "Den lyckliga pessimisten" i Lomtjärnsparken förra sommaren då över tusen personer kom för att skratta i parken. Efter den otroliga uppslutningen de fick då blev det självklart att den nya föreställningen skulle ha premiär i Älvsbyn.

– Sen är det så klart extra kul att ha premiär här för det var ju här man traumatiserades från första början, säger Mattias Lundberg.

De säger själva att föreställningen är en hyllning till deras egna och till allas mammor. De tittar närmare på mammor överallt och deras många "lögner", roller och superkrafter. Både från perspektivet hur deras mammor var när de var barn och hur deras egna barns mammor är. Papporna finns så klart med i historierna, men fokusen ligger på mamma och hennes många lögner, som "det kommer inte att göra ont", eller "sitt inte för nära tv:n, du blir blind.

Det blir gott om igenkänningshumor hela föreställningen igenom och skratten avlöser varandra. Det är lite som en generationsföreställning där både morfar och tonåringen kan känna igen sig i att "precis sådär gjorde min mamma". Föreställningen baseras på deras bok med samma namn som också ingick i biljettpriset.

Nu ska duon åka vidare på en Norrbottensturné till Kiruna, Luleå och Piteå innan de tar showen till södra Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Öberg