Raised Fist-spelningar är inte direkt vardagsmat i Luleå. Det har hunnit gå fem år sedan bandet senast stod på en scen i hemstaden. När Duo Nöje träffar frontmannen Alexander "Alle" Hagman efter spelningen är han svettig men glad. Samtidigt menar han att en spelning på hemmaplan egentligen inte skiljer sig från någon av alla andra spelningar bandet gör.

– Det är ju lite folk man känner igen i publiken, sambo och barn och alla möjliga, så man blir laddad på ett annat sätt. Men annars är det som vilket gig som helst, jag har slutat vara nervös. Förra veckan spelade vi i Tyskland inför 13 000 pers, varav många har våra skivor och sjunger med i alla låtar. Det blir lite annan vibb här, men det är kul som fan.

22 år in i karriären visar Raised Fist inga tecken på att sakta ner. Snarare känns det som om bandet allt sedan starten 1993 varit på väg framåt och uppåt. Alexander Hagman menar att om de bara hade gått in för det hade Raised Fist idag kunnat vara betydligt större än vad de redan är.

– Jag försöker att inte vara narcissistisk, men jag tror att vi hade kunnat vara ett av världens största band. Det är jag helt övertygad om. Vi är redan större än vi egentligen vill vara. Men vi har ingen ambition att bli Metallica-stora. Jag vill inte göra 40 gig på 40 dagar. När du kommer till gig 35 är det inte äkta längre, det blir bara repetition och teater. Då är jag hellre hemma med min flickvän och dotter, spelar tv-spel och kollar serier.

Det hann gå sex år mellan nya plattan From The North och föregångaren Veil Of Ignorance. Men riktigt så länge tror inte Alexander Hagman att fansen kommer behöva vänta på nästa album.

– Vi spottar ju inte fram låtarna, det är mycket tanke bakom. Och jag kan inte stå och sjunga en massa blaja, jag måste hitta en nerv i texten för att det ska kännas äkta. Det är de små sakerna som gör det. Även om det kan låta spontant och enkelt så är det ofta mycket jobb bakom låtarna. Men på sex år är det nästan som att man hunnit få ihop två album, man har halva nästa klart när det första släpps.

Inför From The North gick Raised Fist över från Örebrobaserade skivbolaget Burning Heart till amerikanska Epitaph. En flytt som inneburit att bandet fått mer press på sig att satsa. Samtidigt framhåller Alexander Hagman att de aldrig kommer göra något de själva inte vill.

– Vi pratade med skivbolaget och bestämde oss för att ge det här ett försök. Följa upp plattan, ta festivalgig, sitta på skivsigneringar och intervjuer. Sånt har vi skitit i tidigare, vi har inte orkat. Men vi horar inte, det kommer aldrig att hända. Vi gör det vi vill göra.

Och ansträngningarna har redan börjat betala sig. Fem månader efter skivsläppet har bandet nu börjat headlina på stora festivaler. Så kanske var helgens spelning en av de sista chanserna att få se Alexander Hagman och Raised Fist under så pass enkla former.

– Det händer så otroligt mycket just nu bara för att vi eldat på lite. Jag vet inte vart det här kommer sluta.

john.stromshed@norrbottensmedia.se