Nu har resenären Bengt Enbuske besökt 195 länder

Bengt Enbuske har nått sitt mål, som länge har varit att besöka samtliga självständiga länder i världen. Efter en resa på tre dagar till Saudiarabiens huvudstad Riyadh var han hemma i Siekasjärvi under söndagen. Därmed har han prickat av 195 länder och han sammanfattar resan som bättre än han hade förväntat sig.

16 december 2018 13:49

Efter fadern, Johannes Enbuskes, plötsliga bortgång 1973 fick den då unge sonen Bengt ta ansvar för familjeföretaget, det vill säga sågen i Siekasjärvi. Det innebar mycket jobb samtidigt som han upplevde det som intressant. Men som för många andra sågar slutade det med konkurs.

Det var efter det som resandet tog fart för Bengt, som kom ihåg resorna med föräldrarna som liten som något helt otroligt och fantastiskt. 

Tog sig till Syrien

För att nämna några av hans besöksmål kan sägas att när han 2015 sa att han skulle ge sig iväg till Syrien, var det inte många som trodde att de hörde rätt, men det som  Bengt Enbuske sätter upp som mål är till för att förverkligas. Efter att den resan var gjord sa han att det kändes som lite av en julafton.

Han berättade att han hade varit en sväng över till Damaskus och fikat hos en man. Han fick naturligtvis betala för sig för där gick vare sig bussar eller taxibilar

– Det var overkligt att sitta där, en plats där det fanns gevär av typen Kalashnikov i alla hus, sa han efteråt.

Fängslad ett par gånger

Strapatserna har också varit många som till exempel den gången när han blev fängslad under några dagar i en militärförläggning i bergen på gränsen mot Jemen. Orsaken till det var att han hade fråntagits sitt visum. Efter att ha levt på bröd och vatten under de dagarna och att ha betalat cirka 6000 kronor blev han fri. Det var för övrigt inte enda gången som han hamnat i fängelse. Samma sak hände i Somalia och som anledning anger han att han hade tagit en kvinna på axeln.

För den nu  avklarade195:e resan började han planeringen för tre år sedan. 

– Jag fick ett löfte i april i år att det skulle ta två månader, men det tog drygt ett halvår innan allt var klart med att jag skulle få komma in i Saudiarabien och till huvudstaden Riyadh. Men jag kunde ändå inte ropa hej innan jag var framme. Jag åkte via Istanbul, förklarar han.

Officiellt som konsult

 Innan han reste för några dagar sedan sa han följande om sina förväntningar inför resan:

– Officiellt gör jag en affärsresa som konsult inom olja och gas. Jag har köpt ett bolag för 1100 euro. Allt ingick i paketet i form av flyg, boende och mat.

– Jag har en liten kamera och en liten videokamera. Vanligtvis brukar jag filma från taxibilar. Det är känsligt i många länder att fota och filma människor och bilderna får oftast inte användas kommersiellt. Vet inte exakt vad som gäller i Saudiarabien, men jag har läst att man kan bli fängslad om man fotar..

Under ett samtal med honom på Arlanda på söndagen säger han följande:

– Det har inte varit några problem utan allt gick mycket bra. Folk var trevliga och inte arroganta och snorkiga vilket jag hade förväntat mig. Det var inte heller några problem med att fota. Sammanfattningsvis har det varit en rolig helg, med deltagande i en fest där det bjöds på mat, dans och sång. 

Vilken eller vilka resor väntar på globetrottern härnäst när han nu kan välja sina resmål fritt?

– Snart blir det resor i Asien och Australien. Bland annat tänker jag åka tåg genom hela Australien, säger han och det brukar bli som världsresenären Bengt säger.. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marianne Berglund