Beslut om riksbankschef nära

Beslutet om vem som ska bli riksbankschef efter årsskiftet fattas på fredag, enligt en källa med insyn i beslutsprocessen.

Ett möte i fullmäktige är bokat på förmiddagen och ett besked ska komma på eftermiddagen.

27 september 2017 11:00
Jag tycker du ska hålla rent i almanackan på fredag eftermiddag, säger den anonyma källan till TT:s reporter.

Inför beslutet har spekulationerna om vem det blir som får mandatet tagit fart igen. I slutet av förra veckan rapporterade nyhetsbyrån Reuters att en av de hetaste kandidaterna, statssekreterare Karolina Ekholm (S), har blockerats av oppositionspartiernas ledamöter i fullmäktige då hon anses för politisk.

Förlängt för Ingves

En möjlig utväg, som allt fler börjat spekulera i, är att fullmäktige helt enkelt förlänger Stefan Ingves mandat.

Vi har möte på fredag och var och en kan förstå att för de inblandade parterna är det nödvändigt att man kommer till ett beslut, säger Olle Felten, ordinarie ledamot för Sverigedemokraterna (SD) i Riksbanksfullmäktige.

Han sitter på en utslagsröst i fullmäktige, där Socialdemokraterna och Miljöpartiet har fem röster och Moderaterna och Centerpartiet också har fem röster.

Min uppfattning är att man har lite bråttom i den här frågan just nu. Det är viktigt för de inblandade parterna att det inte blir mer spekulation än det redan har varit, säger Felten.

"Rätt kompetens"

Förutom Karolina Ekholm och möjligheten att förlänga mandatet för Stefan Ingves, som till årsskiftet har suttit i tolv år som riksbankschef, har det bland annat spekulerats i att jobbet skulle ges till den S-märkta Folksamchefen Jens Henriksson eller IMF-tjänstemannen Thomas Östros, med ett förflutet som minister i Göran Perssons regering.

Utanför de politiska kretsarna har bland annat den före detta vice riksbankschefen Kerstin Hessius, i dag vd för Tredje AP-fonden, pekats ut som en möjlig kandidat. Andra förslag som lyfts fram är att fullmäktige kan göra en intern rekrytering och till exempel låta avgående vice riksbankschef Kerstin af Jochnick ta över efter Stefan Ingves.

Ur vårt perspektiv är det viktigare att ha rätt kompetens än hänsyn till partipolitiska meriter, kön eller ålder. Kompetensen är helt avgörande och bör vara det, säger Olle Felten.
Fakta: Fullmäktige utser direktionsledamöterna

Riksbanksfullmäktiges viktigaste uppdrag är att utse ledamöterna i Riksbankens direktion, fastställa arbetsordning i Riksbanken och granska hur ledamöterna i Riksbankens direktion arbetar.

Fullmäktige, med totalt 22 ledamöter varav hälften har rösträtt, följer löpande upp Riksbankens verksamhet och fullmäktiges ordförande och vice ordförande har rätt att närvara när direktionen sammanträder.

Socialdemokraten Susanne Eberstein håller i ordförandeklubban i fullmäktige, men Sverigedemokraterna har en vågmästarroll med ordinarie ledamoten Olle Feltens röst. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har fem röster tillsammans, lika många som Moderaterna och Centerpartiet.

Källa: Riksbanken

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!