Nya kontoret blev ett lyft för Tieto

Från egna rum till öppet landskap. Det nya kontoret blev över förväntan för Tieto, som nu träffas mer över teamgränserna. ”Vi har blivit mer sociala här”, säger Mona Mörsare på Tieto.

18 april 2018 10:38

Efter 30 år i lokalerna på Porsön gick flyttlasset in till Luleå centrum. Sedan en månad tillbaka håller IT-tjänsteföretaget Tieto till i helt nyrenoverade lokaler om totalt närmare 2000 kvadratmeter på Magasingatan.

De gick från delvis egna rum till öppet kontorslandskap, vilket innebar en stor omställning för många. Men det har gått över förväntan, menar Mona Mörsare, chefsassistent på Tieto.

– En del var oroliga över hur ljudnivån skulle bli. Men det viktiga är att det finns många tysta zoner, telefonhytter och samtalsrum, så att man snabbt kan gå undan och ta ett samtal, säger hon.

Tack vare skiljeväggar och gardiner är det möjligt att skärma av och öppna upp beroende på behov. Nu kan de även vara mer flexibla och lätt utöka eller minska teamen.

– Det absolut viktigaste när vi skulle byta kontor var att få till bra arbetsplatser. Det är faktiskt det vi blev mest nöjda med, att de blev så bra. Vi har AV-skärmar och white boards vid alla teamarbetsplatser. Sen att det blev så fint runtomkring är ett plus, säger Mona Mörsare.

Vilken betydelse har arbetsmiljön för ert arbete?

– Det är lättare att samarbeta över gränserna nu, det stödjer vårt arbetssätt att det är öppna ytor och att man sitter med sitt team.

Vad tycker ni om kringmiljöerna?

– Jag upplever att vi har blivit mer sociala här. Det finns mer inbjudande ytor till att umgås och socialisera. Vi sitter inte längre inlåsta i våra rum, det är lättare att träffas och samverka över gränserna. Vi har även satsat på mycket sällskapsspel för att det ska vara socialt och roligt att hänga här. Schackspelen används flitigt, säger Mona Mörsare och fortsätter:

– Vi upplever att personalen är gladare, och är man gladare presterar man förhoppningsvis bättre på jobbet. Det här blev ett lyft för oss alla.

Förväntningarna på kontoret var höga, ändå blev det bättre än de hade trott, menar Mona Mörsare. Hon är väldigt positiv till samarbetet med Lundbäcks som står bakom inredningen.

– Vi klickade direkt med Linda Blanck, vår inredare. Vi gillade hennes idéer redan från början, hon är otroligt duktig och kände av vad vi är för typ av företag. Hon har ett nytänkande, hon har vågat lite mer med den hemtrevliga vardagsrumskänslan, inte bara kört på vitt och grått som är typiskt kontor.

Linda Blanck, inredare på Lundbäcks, berättar om tanken bakom inredningen på Tieto:

– Jag valde tre olika träslag, fyra-fem tyger, och några olika färger på väggarna. Jag använde färgerna i hela konceptet. Tanken är att det ska gå att låna soffan från plan två till plan tre, eftersom de passar ihop. Det blir en röd tråd, säger Linda Blanck.

Ibland gäller det dessutom att våga tänka lite utanför boxen. Som med det omtalade blommiga konferensrummet.

– Det är kul att ha något som sticker ut och som inte är det traditionella. Det blir intressant. Det är kanske blir några som tycker att det är fult, men det blir ändå en snackis, säger Linda Blanck.

På Tieto tyckte man det var oväntat men kul med ett blommigt rum.

– Det är lite vågat, men det blev superbra! Det är roligt med annorlunda idéer, ett blommigt rum är inte vad man förväntar sig i en kontorsmiljö, säger Mona Mörsare.

Lundbäcks inredningar

Lundbäcks inreder kontor och offentliga miljöer i hela Norden, inte bara i Norrbotten.

Sedan starten 1973 har de vuxit och är i dag Norrlands största inredningsföretag.

Ljus, ljud, ventilation, textilier, möbler, färger och ergonomi – Lundbäcks hjälper företag och verksamheter att tänka på helheten när det kommer till arbetsmiljö.

Kontakta Lundbäcks inredningar här!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrbottens Media