Detta är ett annonssamarbete

Transportera hund i bil – det här gäller

29 april 2022 16:19

När det kommer till att transportera sin fyrbenta vän är såklart säkerheten prio ett hos alla hundägare.Men reglerna för vad som gäller när du ska transportera hund i bil är inte glasklara för alla. Här reder vi på Advisa ut vad som gäller när du ska ut på tur med din hund!

Att hunden ska få följa med överallt är självklart för många hundägare. På längre resor blir det därför också givet att transportera hunden i bilen. Men då finns det mycket du ska tänka på!

Se till att hunden mår bra inför och under resan

Till att börja med är det bra att fundera på om djuret verkligen mår bra av resan. Tror du att hunden har det bättre hemma, hos några vänner eller på hunddagis? Hoppa då över att ta med hunden.

Transportera heller inte sjuka eller skadade hundar – förutom till veterinären förstås.

Men är din hund vid god hälsa är det inga konstigheter att ha med den i bilen. Det finns dock en del regler och råd du bör ha i åtanke.

Vad säger lagen om hund i bil?

Att ha hunden lös i bilen är straffbart precis som med människor. Bötesbeloppet är 1500 kronor och gäller per hund – det blir alltså dyrare om du har flera lösa hundar i samma bil. Du ska dessutom transportera hunden så att du har god uppsikt över den under hela resan.

Enligt Jordbruksverket får heller inte hunden lämnas mer än tre timmar i bilen när den står stilla. Du får heller inte lämna din hund – eller något annat djur – i bilen om temperaturen inne i bilen kan nå över +25 grader eller under -5 grader. Soliga dagar kan temperaturen i parkerade bilar bli skyhöga och det räcker oftast inte att veva ner ett fönster.

Krav på bilen för att transportera hund

Eftersom du måste kunna ha uppsikt på hunden under resan krävs det att du har en kombibil om du ska ha hunden i bagageutrymmet.

Har du en större hund krävs naturligtvis också att du har en större bil – eftersom du måste kunna följa föreskrifterna kring hur mycket plats hunden behöver.

Vissa får därför helt enkelt köpa ny bil efter att man skaffat hund. Är du en av dem? Då finns Advisa där för att hjälpa dig få ett så bra billån som möjligt.

Genom Advisa skickas din låneförfrågan ut till över 30 långivare samtidigt – så att du kan välja den som ger dig bäst villkor.

Tänk också på att en nyare och större bil ofta är säkrare för både dig och din bästa vän.

Så transporterar du hund i bil så säkert som möjligt

Det finns tre vanliga sätt att åka med hunden i bilen: 

ett säkerhetsbälte anpassat för hundar.

ett lastgaller.

en transportbur. 

Både säkerhetsbälte och lastgaller ser till att din hund inte flyger framåt i bilen vid inbromsning och skadar sig själv eller någon annan i bilen.

Hund i bur under bilresan

Ska du ha hunden i bur måste den kunna stå och ligga bekvämt. Därför måste buren ha följande mått:

Hundens längd gånger 1,10, hundens bröstbredd gånger 2,5 samt vara lika hög som hundens hjässa när den står normalt.

Vid längre resor ska du såklart också se till att förse hunden med vatten, samt att den får komma ut och rastas med jämna mellanrum.

Trevlig resa!

Från

Advisa.se