Så möblerar du din etta på bästa sätt

27 maj 2022 16:16

Den här artikeln är sponsrad.

Det kan vara en riktig utmaning att bo i en ettrumslägenhet. Köket är märkligt nära sängen, förvaringen är i det närmaste obefintlig och man måste planera varje millimeter av ytan för att vardagen ska funka. Samtidigt finns det många fördelar med att bo litet. Man samlar inte på sig alltför mycket bråte, det går snabbt att städa och det är billigt. Det finns sätt att göra livet mycket enklare när man bor på liten yta, och nu ska vi ge dig några riktigt bra tips.

Dubbel funktion är nyckeln

Det bästa du som bor i en etta kan göra är att skaffa möbler som har en dubbel funktion, där dold förvaring gör det enkelt att stuva undan saker och ting. Här följer några typer av möbler du kan fundera över:

Soffbord med förvaring. Det finns både soffbord och puffar som har dold förvaring där allt möjligt får plats. Det kan vara mer praktiskt än att bara ha ett soffbord med en hylla under, eftersom det lätt blir dammigt och ser stökigt ut.

En säng med förvaringsutrymme under madrassen. ”Vänta, jag ska bara ta en kofta”, säger du och går fram till din säng, tar tag i madrassen och lyfter upp den – där får hela din garderob plats.

Bäddsoffa. Det här är en möbel som har onödigt dåligt rykte. Nu för tiden finns det bäddsoffor som ser ut precis som en vanlig soffa och som dessutom är riktigt sköna att hänga i. Och den extra förvaringen kan du använda till gästtäcke och kuddar eller något annat du inte använder så ofta. På vidaXL kan du hitta snygga och praktiska modeller. Och du, om du inte har plats för en bäddsoffa men vill ha en praktisk gästsäng finns det till och med bäddfåtöljer!

Så möblerar du optimalt

När man bor litet är det bra om möblerna inte är alltför stora. Det blir helt enkelt inte särskilt mycket golvyta kvar då. När du har valt ut dina möbler är det bra om du ritar upp en layout och bestämmer var allt passar bäst innan du börjar flytta runt allting. För det kan vara ganska omständligt att möblera om när man inte har någonstans att sätta saker tillfälligt.

Fundera på vad du ser från sängen. Försök om möjligt att placera sängen så att du inte ser köket eller hallen direkt när du vaknar. Om det går kan du hänga upp ett draperi eller gränsa av med en större bokhylla för att skapa lite sovrumskänsla.

Stolar och bord är så klart bra att ha (även om du oftast sitter i soffan och äter.) Men de tar väldigt mycket plats. Satsa på vikbara stolar som är lätta att förvara på något smidigt ställe. När det gäller bord så finns det smidiga klaffbord som sätts fast på väggen så att de inte tar upp någon som helst golvyta när de inte används.

När du möblerar är det viktigt att utgå från din vardag. De flesta dagar är helt vanliga dagar när inget speciellt händer. Så möblera inte din lägenhet med en extra säng ”för det kan du hända att kusinen kommer på besök” eller ett matbord med åtta stolar ”för när släkten kommer på middag behöver alla ha någonstans att sitta.” Det är bättre att din vardag funkar och att du har plats att leva på. De där gångerna när det kommer mycket folk får du improvisera. Möblera efter hur livet ser ut 350 dagar om året, inte de övriga 15.

När man bor på liten yta kan man ibland känna att det inte är lönt att investera i ordentlig förvaring eller smarta lösningar. Man kanske tänker att man inte planerar att bo så litet särskilt länge. Men om du har möjlighet är det alltid bäst att lägga lite extra tid och pengar på att få till ditt hem så att det blir fint och praktiskt. Det gör mycket för välbefinnandet att det är ordning i lådorna och att du trivs.

Tänk också på att allt inte måste vara smått. Särskilt mattor, prydnadskuddar och gardiner är bäst att ha i fullstorlek. Köp en matta som tar upp det mesta av golvytan och låt gardinerna gå hela vägen från tak till golv för en lyxig känsla. Komplettera med en stor, grön växt.

Gör dig av med onödiga saker

Det är bra för alla att rensa där hemma då och då, men särskilt för dig som bor på liten yta. Gör dig av med saker du inte brukar använda, särskilt större saker som möbler, träningsredskap och liknande. Om du vill kan du ge bort dem till en kompis eller sälja dem. Det kan kännas lättare att göra sig av med saker om man vet att de kommer till ett hem där de kommer att användas. 

Från

vidaxl.se