Detta är ett annonssamarbete

Flera fördelar med att jämföra företagslån på marknaden

3 maj 2022 15:49

Om ditt företag är i behov av ekonomisk hjälp och du funderar på att ansöka om ett lån så är det en god idé med att jämföra olika alternativ. För ditt företag finns det olika alternativ att fundera på, beroende på hur mycket pengar som behövs och vilken bolagsform det gäller.

En stor anledning till att man bör lägga lite tid på att jämföra olika alternativ är för att man ska se till att man kan få ett lån med så låga kostnader som möjligt. Det kan vara en stor skillnad i ränta mellan olika långivare och villkoren kan vara annorlunda beroende på om man har en enskild firma eller aktiebolag. På Kredity kan du läsa om olika alternativ för båda bolagsformer.

Enskild firma eller aktiebolag

En stor skillnad mellan bolagsformerna enskild firma och aktiebolag är att den senare är en juridisk person. Med det menas att aktiebolag kommer att stå som ansvarig för lånet, medan med enskild firma så är det ägaren som står som personligt ansvarig. Försäkra dig om att långivaren erbjuder lån till just den typ av bolag du har.

När en enskild firma ansöker om ett lån eller kreditkort kan kontroll göras både på företaget och ägaren bakom företaget, eftersom ägaren blir betalningsskyldig om företaget får problem med återbetalningen av lånet. Å andra sidan så kan det vara enklare att ansöka om ett privatlån till en enskild firma.

Oavsett vilken bolagsform ens företag har så är det alltid viktigt att jämföra villkoren som medföljer lånen. Hur hög ränta blir det på lånet, hur mycket kommer lånet kosta totalt och hur mycket får ditt företag låna. Räntan kan man många gånger få ner till en lägre summa genom att förlänga löptiden på lånet, men då blir oftast totalsumman på lånet högre.

Jämförelser kan göra stor skillnad

Genom att jämföra långivare och lånetyper som finns för olika bolagsformer, så har man större chans att finna det bästa alternativet. Man kan också få en uppfattning om hur stor kostnad det totala lånet kommer att bli. Alla långivare har olika villkor på sina lånetyper och det kan utgöra stor skillnad beroende på bolagsform, företagets ekonomi och om det finns några betalningsanmärkningar.

Enskild firma kan till exempel ha chans till att få ett lån utan säkerhet. Dock bör ägaren tänka på hur dennes 

kreditvärdighet

 ser ut. Ju bättre värde på kreditvärdigheten för både ägaren och företaget, desto större chans att få bra villkor. Aktiebolag har ofta svårare att få lån utan säkerhet, eftersom bolaget ofta måste ha någon form av säkerhet i form av fastigheter eller liknande.

Från

kredity.se