Detta är ett annonssamarbete

De viktigaste sakerna du bör tänka på innan du köper en pool

19 april 2022 14:26

Att ha en pool hemma i trädgården är det många som fantiserar om. Det är inte konstigt. En pool är många trädgårdsägares dröm, eftersom den fungerar som avkoppling och ökar välbefinnandet för alla i familjen. Innan drömmen blir verklighet bör du dock stanna upp och tänka efter ordentligt. Men om man väl bestämmer sig för att skaffa en pool, finns det då saker som man ska tänka på?

Bygglov eller inte?

Innan du börjar bygga pool bör du kontrollera med den lokala byggnadsstyrelsen om du måste uppfylla vissa villkor eller om det krävs ett bygglov för poolen. Detta eftersom att poolens storlek kan spela en roll i om du behöver söka tillstånd eller inte. Du bör också ta reda på det föreskrivna avståndet till grannens tomt. På vissa fastigheter är det till och med förbjudet att bygga en pool på grund av jordbruk, k-märkning  eller naturskyddsområden. Det är också lämpligt att inkludera pooler med poolområdesskydd i din bostadsförsäkring. Skador som orsakats av exempelvis storm eller hagel ersätts då av försäkringsbolaget.

Placeringen av poolen

När du väl konstaterat om du behöver bygglov eller inte kan det roliga börja. Du bör välja en så plan yta som möjligt i trädgården som plats för poolen. På den södra eller sydvästra sidan i full sol håller bassängvattnet sig varmt längst på sommaren. Om det är möjligt, se till att det inte finns några träd i närheten - på så sätt slipper du ständigt rensa bort löv. Beroende på platsen och det tillgängliga utrymmet måste bassängens storlek och djup bestämmas individuellt. Om tomten är tillräckligt stor bör du placera den så att den inte stör trädgårdsdesignen för mycket; en plats vid trädgårdsgränsen är i alla fall bättre än en central plats direkt bakom huset. Det andra alternativet, som föredras av de flesta poolägare, är att integrera poolen i terrassen i anslutning till huset på ett sådant sätt att de två tillsammans bildar en tilltalande uteplats. För att du ska kunna njuta av den ostört bör du också tänka på en lämplig avskärmning av din pool. Detta genom naturliga barriärer (som häck, staket eller husvägg) eller att låta bygga ett insynsskydd. 

Lista med de bästa tipsen

Bortsett från poolens placering finns det givetvis många andra saker du bör ha i åtanke innan du köper en pool. Vi har listat de viktigaste tipsen nedan:

Välj poolens storlek och form. 

Tänk på de årliga driftskostnaderna under planeringsfasen.

Håll alltid ett öga på vattenkvaliteten och rengör, underhåll och serva poolen, vattenpumpen och filtersystemet regelbundet. 

Förbered poolen i god tid inför vintern.

Från

poolgiganten.se