Detta är ett annonssamarbete

Bygga en altan i sommar? Då kommer du förmodligen bygga med trall!

28 april 2022 16:00

Trallen är ett mycket användbart och slagkraftigt verktyg för många olika ändamål. Trall av mjukt trä som furu och lärk är de mest populära när man ska bygga en terrass eller lägga steg på en trappa. Men det finns många andra mjuka träslag för ändamålet. Så vilket trä är bäst?

 Dess huvudsakliga användningsområden inkluderar:

-Underlag för golv och väggar, trappor, bänkar

-Byggnadsmaterial, dekorativ konstruktion

-Konstruktioner

-Stöd för tunga trädgårds objekt

-Och mycket mer!

Hur används trall?

Trallen skruvas fast på en konstruktion som är utformad så att alla brädorna stöttas underifrån. Konstruktionen byggs oftast av tryckimpregnerat trä, då den ligger på marken och inte kan underhållas när brädorna är på plats. Hur långt det ska vara mellan stödpunkterna beror på brädornas tjocklek och träslagets styrka.

Trall monteras aldrig så att de ligger helt tätt. Det ska alltid vara luft mellan, så att fukt kan vädras undan. När du ska skruva fast brädorna är det enklast att använda avståndsklossar i samma tjocklek överallt på träterrassen. Då får du exakt samma avstånd mellan alla brädor.

Trall av hårdträ ger träterrassen en exklusiv prägel. Och flera av de hårdare träslagen håller länge. 

Olika varianter av trall

Trall av Teak

Teak är det mjukaste av de träslagen som nämns, men det är starkt och naturligt impregnerat, så att hållbarheten är i topp. Tänk på att träet spricker lätt, så det är nödvändigt att förborra innan du skruvar.

Trall av Ek

Kärnvirke håller länge – 12-18 år, även om det är obehandlat. Splintved blir dåligt redan efter 4-6 år, så billiga ekbrädor kan faktiskt bli ett dyrt köp i slutändan. Träet är hårt och innehåller garvsyra.

Trall av Robina

Robinia är ett europeiskt alternativ till teak. Det är hårdare och starkare, och har samma långa hållbarhet. Lätt att bearbeta med elverktyg, men det är faktiskt nödvändigt att förborra innan du skruvar.

Trall av Termoask

Ask får en gyllene färg så att den liknar tropisk trä när den värmebehandlas. Dessutom blir träet hårdare och tar upp mindre fukt. Men det är inte impregnerat mot röta och svamp.

Trall av Ipe

Ipe är det tyngsta, hårdaste och mest hållbara av de träslag som nämns här. Träet har stora färgskillnader allt från mörkt trä med ljusa slingor. Det är mycket svårt att bearbeta och förborrning är nödvändig.

Trall av Merbau

Merbau används även i broar och bålverk – det säger väl allt om dess höga styrka och hållbarhet. Träet innehåller gummi, så det tar nästan inte upp något vatten. Träet är också hårt att bearbeta.

Allt trallvirke bleknar något med åren så om du vill behålla trallens yta glöm ej att bestryka trallen med träolja.

Från

jemfix.se