Bästa tipsen innan du köper en stekpanna

4 mars 2022 16:12

Ja tillslut behöver man införskaffa en ny stekpanna. De brukar hålla länge men en del lyckas ändå bli rätt slitna med åren. Värmen kanske börjar fördelas ojämnt eller ytan har kanske blivit repig. En del stekpannor lyckas på något vis bli ostadiga och vobbliga efter ett tag. 

Det kan kännas som en djungel av valalternativ av stekpannor. Det varierar i både material och i prisklasser, och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Därför kommer här lite tips på vad som kan vara bra att tänka på när det kommer till köp av stekpanna.

Läs tester av stekpannor innan du köper

Du kanske har uppmärksammat att din stekpanna fungerar bättre vid tillagning av vissa livsmedel medan andra fungerar lite sämre. Det är ofta så att stekpannorna är lite olika lämpade för olika typer av användning. Det är många som brukar ha ett par olika stekpannor hemma i köket beroende på matlagningen. 

Dagens Fokus publicerar varje år sin stekpanna bäst i test där man listar och recenserar de bästa stekpannorna. Där kan du snabbt och enkelt hitta den stekpanna som passar din budget och dina behov. 

Att gå rakt ut i butik och köpa första bästa stekpannan är sällan en givande eller smart strategi. Istället rekommenderar vi att du läser ovanstående omdömen, för att se vilka fördelar och nackdelar respektive stekpanna har.

På så sätt kan du göra en mer kvalificerad bedömning och öka chanserna för att du hittar en stekpanna som är bra för dig.

Lätt att använda

Det finns en del stekpannor som lämpar sig för de flesta livsmedel och som är ganska behändiga och lätta att arbeta med. Och det är de stekpannor som är lite lättare i handen och som har en effektiv non-stick yta. 

Det finns rostfria stekpannor med non-stick yta som ger en fin och jämn värmefördelning. Rostfria stekpannor är en favorit för många och brukar ha en lång livslängd. Dock har non-stick stekpannor lätt att bli repiga om de används på fel sätt eller med fel material.

Håller en hel livstid

Sen har vi den klassiska gjutjärnspannan som kan hålla i flera generationer. Det är det mest hållbara valet av stekpanna. Den har en jämn och snabb värmefördelning och fungerar på alla spisar. Dock kan gjutjärnspannan vara något klumpig och tung att använda, ibland kan maten lätt brännas vid. Men används den på rätt sätt är det en panna för livet. En del brukar ha en gjutjärnspanna och även en stekpanna som är lite mer behändig. 

 

Tänk över vilka behov du har i köket. Vad söker du i en stekpanna? Det finns många olika storlekar också både i diameter och i höjd som passar för olika matlagningar. För att du inte ska behöva införskaffa en stekpanna igen inom snar framtid kan det vara värt att läsa på om de olika alternativen och se vilken som är rätt för dig.  

Från

dagensfokus.se